Placemaking & placetesting

Een plek van betekenis maken, doe je samen.

“Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody.” – Jane Jacobs

Stadsactiviste Jane Jacobs wist het in de jaren ‘60 al helder te verwoorden: een stad maak je samen. Alleen dan creëer je plekken van betekenis die werkelijk van toegevoegde waarde zijn voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Om ‘vergeten’ plekken in de stad prettiger leefbaar te maken, wordt vaak placemaking ingezet. Onder de paraplu van placemaking worden steeds vaker uiterst tijdelijke en generieke ingrepen geschaard. Pop ups die geen directe link hebben met de huidige identiteit of de toekomstvisie en die het veld ruimen zodra er gebouwd gaat worden. Dat is zonde!

Daarom introduceerden wij begin 2020 het begrip ‘placetesting’, als tegenhanger van deze – overigens vaak sympathieke – tijdelijke invullingen.

Wanneer kies je voor placetesting?

Een plek dient tegenwoordig aardig wat in huis te hebben, willen mensen zich aan de plek verbinden. Bij placetesting ontstaat de mogelijkheid om in tijdelijkheid initiatieven en concepten, van ondernemers, bewoners en lokale maatschappelijke organisaties, te testen.

Samen met hen kijk je waar behoefte naar is, op basis van een breed gedragen toekomstvisie én gebaseerd op het unieke karakter van de plek. Deze behoefte toets je in het openbare gebied en biedt basis voor de planmakerij en uitvoering ervan. Bij een succesvolle placetest is een andere invulling dan ook bijna ondenkbaar voor de gebruikers ervan. Bij succes kunnen deze werkelijk deel gaan uitmaken van het vaste programma van de plek. Uiteindelijk ontstaat een concept en programma dat optimaal aansluit bij de identiteit van de plek, bij de huidige tijdgeest én de behoeften van de gebruikers.

Placemaking en placetesting

Een voorbeeld van een succesvolle placetest is het pop-up stadspark op het Grotekerkplein. Hier maakten we van een vergeten stuk stad een aantrekkelijke verblijfsplek.

Wanneer kies je voor placemaking?

Bij placemaking draait het kortgezegd om het samen met de ‘gebruikers’ blijvend creëren van een plek die voorziet in hun behoefte en bovendien de unieke identiteit van de plek versterkt. Of het nu gaat om een terrein met herbestemming, een vergeten plaats of een compleet nieuw te ontwikkelen gebied, het gaat bij placemaking om het creëren van een meerwaarde voor de gebruikers en de omgeving. In onze projecten gaan we op zoek naar het unieke DNA van de plek en bepalen we samen met alle belanghebbenden; van gemeente, tot ondernemers en (nieuwe) bewoners wat de plek beter maakt. In onze aanpak klinkt het gedachtengoed van Jacobs dan ook duidelijk door.

Wat kan BRAND The Urban Agency voor jou betekenen?

Wij helpen gemeentes, vastgoedeigenaren, ontwikkelaars én de ‘placemakers met het aangaan van deze experimenten en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen en het aangaan van partnerships.

Is je interesse gewekt over placemaking en placetesting? Lees dan verder op onze placebranding expertise pagina.