Meedenken met een nieuw stadspark

Hoe geef je samen vorm aan een nieuwe plek in het hart van de stad?

De uitdaging

In de loop van 2019 wordt de Stadhuispromenade in Almere Centrum getransformeerd naar een nieuw stadspark. Wat nu nog een stenige vlakte is, wordt een rustpunt in de stad. Een plek waar je even bijkomt van werk, studie of shoppen en waar je graag een verloren uurtje doorbrengt – kortom, het ideale tussenuur. De Gemeente Almere vroeg BRAND The Urban Agency om een participatietraject op te zetten en zowel de omliggende ondernemers en instellingen als de Almeerders als de bezoekers aan de stad te betrekken bij de conceptfase.

 

Onze aanpak

Om van dit park een succes te maken, gingen we in de ontwerpfase alvast te rade bij de toekomstige gebruikers: buurtbewoners, maar ook de werknemers en bezoekers van omliggende instanties (zoals De Nieuwe Bibliotheek, Hogeschool Windesheim, het Flevoziekenhuis en het Stadhuis). De hiervoor ontwikkelde campagne bestond uit verschillende onderdelen. Samen met LOLA Landscape Architects, verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe park, zorgden we gedurende de maand september voor een voorproefje: een immense grondschildering over de gehele oppervlakte van de Stadhuispromenade. Deze kondigde met felgroen en -roze gekleurde boomiconen de op stapel staande transformatie van de promenade aan. Een bijbehorend bord bracht de nieuwe bestemming als stadspark onder de aandacht van passanten, en riep hen op hun eigen idee in te dienen op de website tussenuurinalmere.nl. Dezelfde boodschap werd via lokale media, via flyers in winkels, via het netwerk van omliggende instellingen en bewonersorganisaties, en via een social mediacampagne verspreid. Daarnaast haalden we zelf actief ideeën op tijdens één-op-één gesprekken met stakeholders en door aanwezigheid op de Stadhuispromenade zelf, waarbij voorbijgangers werden uitgenodigd om in ruil voor een kop koffie en wat lekkers hun ideeën te geven.

 

Het resultaat

Deze campagne liep in september en leverde ruim 220 reacties op. De opgehaalde input dient als inspiratie voor het uiteindelijke ontwerp voor het park. Veel voorstellen van de idee-indieners krijgen een plek in het nieuwe park. Het definitieve ontwerp wordt in het voorjaar van 2019 gepresenteerd.

Tussenuur in Almere - BRAND The Urban Agency