De uitdaging

In de loop van 2019 wordt de Stadhuispromenade in Almere Centrum getransformeerd naar een nieuw stadspark. Wat nu nog een stenige vlakte is, wordt een rustpunt in de stad. Een plek waar je even bijkomt van werk, studie of shoppen en waar je graag een verloren uurtje doorbrengt – kortom, het ideale tussenuur. De Gemeente Almere vroeg BRAND The Urban Agency om een participatietraject op te zetten en zowel de omliggende ondernemers en instellingen als de Almeerders als de bezoekers aan de stad te betrekken bij de conceptfase.

 

Onze aanpak

Om van dit park een succes te maken, gingen we in de ontwerpfase alvast te rade bij de toekomstige gebruikers: buurtbewoners, maar ook de werknemers en bezoekers van omliggende instanties (zoals De Nieuwe Bibliotheek, Hogeschool Windesheim, het Flevoziekenhuis en het Stadhuis). De hiervoor ontwikkelde campagne bestond uit verschillende onderdelen. Samen met LOLA Landscape Architects, verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe park, zorgden we gedurende de maand september voor een voorproefje: een immense grondschildering over de gehele oppervlakte van de Stadhuispromenade. Deze kondigde met felgroen en -roze gekleurde boomiconen de op stapel staande transformatie van de promenade aan. Een bijbehorend bord bracht de nieuwe bestemming als stadspark onder de aandacht van passanten, en riep hen op hun eigen idee in te dienen op de website tussenuurinalmere.nl. Dezelfde boodschap werd via lokale media, via flyers in winkels, via het netwerk van omliggende instellingen en bewonersorganisaties, en via een social mediacampagne verspreid. Daarnaast haalden we zelf actief ideeën op tijdens één-op-één gesprekken met stakeholders en door aanwezigheid op de Stadhuispromenade zelf, waarbij voorbijgangers werden uitgenodigd om in ruil voor een kop koffie en wat lekkers hun ideeën te geven.

Tussenuur in Almere - BRAND The Urban Agency

Het resultaat
De campagne liep in september 2018 en leverde ruim 220 reacties op. De opgehaalde input diende als inspiratie voor het uiteindelijk ontwerp voor het park. Veel voorstellen van de idee-indieners hebben een plekje gekregen in het ontwerp dat bekendgemaakt werd dit voorjaar. Zo kwamen vooral de ideeën betreffende een combinatie van natuur, recreatie en de mogelijkheid om tot rust te komen veelal terug. Ook de verbinding met het Weerwater werd vaak genoemd.

Deze ideeën zijn duidelijk terug te zien in het ontwerp van LOLA Landscape Architects: een opvallend gekleurd pad dat op een verhoging over het parklandschap loopt dient als leidraad door een glooiend, weelderig stuk natuur middenin de stad. Het ontwerp wordt eind zomer 2019 definitief gemaakt en vanaf 2020 zal er gewerkt worden om het op ideeën van bewoners geïnspireerde stadspark definitief te maken.

 

Terug naar overzicht

Categorie

    Facts

  • Ruim 220 ingediende ideeën op tussenuurinalmere.nl
  • Ruim 100 aanvullende ideeën op straat opgehaald bij bezoekers van Almere Centrum
  • 8 dieptegesprekken met vertegenwoordigers van belanghebbende organisaties in Almere
  • 5000 websitebezoekers en via de social campagne meer dan 50.000 mensen bereikt