Gebieden en steden vechten om de aandacht van jong talent, potentiële inwoners, toeristen, bedrijven en investeerders. Hoe zorg je dat een buurt, stad of regio – samengevat als ‘plek’ – aantrekkelijk is en blijft? Als urban agency positioneren wij plekken als sterke merken. Dat doen wij onder meer via placebranding. Het uitgangspunt is steeds: wat heeft de plek te bieden? Wat is de identiteit? Wat zijn de behoeften van de gebruikers? Op basis daarvan ontwikkelen wij samen met bewoners, bezoekers en bedrijven een breed gedragen toekomstvisie en een placebrandingstrategie. Het doel: een sterk placebrand. Een merk waar je je thuis bij voelt, van houdt, bij wil horen, gezien wil worden en aan mee wil werken. Een merk dat je – vrij naar Jan Gehl – meer biedt dan je verwacht.

Placebranding

Succesvolle placebranding kan een buurt, stad of regio stevig op de kaart zetten, lokale partijen verbinden en samenwerking stimuleren, de ‘sense of belonging’ en trots onder inwoners en ondernemers in een gebied versterken en de richting bepalen voor verdere ontwikkeling. Voorwaarde voor een succesvolle placebranding is volgens ons altijd participatie: samen maken wij de stad. Door intensief samen te werken met alle belanghebbenden in het gebied wordt niet alleen helder waar het merk voor staat, er groeit ook een community van enthousiaste ambassadeurs die het merk willen uitdragen.

Strategie op één A3

Aan de basis van placebranding ligt de merkidentiteit. Samen met bewoners, bedrijven, bezoekers, overheden en andere stakeholders gaan we daarom op zoek naar de unieke combinatie van kernwaarden die het verhaal van een plek vertellen. Zo komen we tot een aantrekkelijke, duurzame en breed gedragen merkidentiteit. Door heel nauw samen te werken met de gebruikers van een plek ontdekken wij bovendien de behoeften die er leven. Tot slot denken wij samen met alle belanghebbenden na over de toekomst van de plek. Identiteit, behoeften en toekomstvisie worden samengevat op één A3: het Urban Canvas. Zo zijn de placebrandingstrategie en de koers in één oogopslag duidelijk.

Om het merk uit te dragen en de placebrandingstrategie uit te werken wordt een cross-mediale campagne opgezet. We zetten hiervoor waar nodig verschillende middelen in: van social media en PR-campagnes tot slimme apps en events. Via placemaking kijken wij welke activiteiten en ingrepen de identiteit van een plek versterken. Via placetesting durven wij te experimenteren met tijdelijke initiatieven en concepten.

Placebranding
Met de rebranding van Station Hofplein grepen we terug op de rijke historie van de plek.

 

Een voorbeeld is de placebranding van de Zeeuwse vestingstad Hulst. Samen met beleidsmakers van de gemeente, inwoners en ondernemers achterhaalden wij het DNA van de stad en ontwikkelden wij een breed gedragen merk en de placebrandingstrategie. Lees ook hoe wij de placebranding van de Rotterdamse Hofbogen hebben aangepakt.

Voor wie?

Gemeentes, vastgoedeigenaren, ontwikkelaars én alle andere stadsmakers die de unieke identiteit van een buurt, stad of regio willen ontdekken en een plek als uniek merk willen neerzetten. Geïnteresseerd in placebranding? Neem dan contact met ons op. Wij werken graag met je samen.