De uitdaging

Hoewel gelegen in hartje Rotterdam, aan de voet van de Laurenskerk, was het Grotekerkplein jarenlang eerder een doorgaansroute dan een pleisterplek. Geen verrassing, want het plein was kaal en van steen. Ons initiatief om van dit plein een aantrekkelijker verblijfsplek te maken, viel samen met het gemeentelijk besluit er een stadspark te laten verrijzen. Eind 2015 gaat de schop de grond in. Wij zagen een kans voor co-creatie en participatie en ontwikkelden samen met Stichting Stadspodium, HUNK-design, Studio ID Eddy en de Gemeente Rotterdam een pop-up stadspark op het Grotekerkplein.

Onze aanpak

In de stad van doeners laten we Rotterdammers niet alleen meedenken over hun toekomstig stadspark, maar vooral alvast meedoen. Parken als Bryant Park in New York dienden voor ons als voorbeeld; midden in het stadscentrum, op postzegelformaat, maar met een grootstedelijke uitstraling en internationale allure.

(tekst loopt door na video)

 

We lieten de fysieke ingrepen hand in hand gaan met kleinschalige parkprogrammering en met de campagne. Van picknicktafels tot een uitnodigend grasveld en van tai-chi tot en met breien. In onder meer Bureau Binnenstad en Citylab010 vonden we enthousiaste partners. Onderdeel van de campagne was een nieuwe vorm van signing, een heldere website, een levendige Facebookpagina en uitstekende zichtbaarheid in de media.

Het resultaat

Het resultaat was, kortgezegd, een modern stadspark dat werkelijk waarde heeft voor Rotterdammers. Uit het publieksonderzoek in samenwerking met R2 Research weten we dat Rotterdammers het Grotekerkplein via het pop-up stadspark opnieuw hebben ontdekt en in hun hart hebben gesloten. Ook gaven zij hun duidelijke mening over de onderdelen waar hun toekomstig stadspark uit moet bestaan.

“Ik woon sinds 1996 in het centrum van Rotterdam. Het kerkplein was troosteloos en sfeerloos. Sinds nieuwe bestrating en vooral sinds het Flying Carpet en het pop-up park heeft ‘t een metamorfose ondergaan. Gezinnen, hipsters, toeristen – ontzettend goede sfeer.” – Bezoeker

Terug naar overzicht

Categorie

  Facts

 • Ruim 20.000 bezoekers
 • 1.600+ Facebook fans
 • Online bereik: 100.000+ mensen
 • Samenwerking met plaatselijke ondernemers, bedrijven en horeca
 • Rotterdammers geven het pop up stadspark een 8,3
 • Input van Rotterdammers over wat zij willen terugzien
 • Hogere naamsbekendheid en zichtbaarheid van het Grotekerkplein
 • Verbeterde reputatie van het Grotekerkplein
 • Een van de troeven van de gemeente om ‘Beste Binnenstad van Nederland 2015’ te worden