Een stad maken doe je samen. Dat betekent een samenwerking van niet alleen overheid, vastgoedeigenaar en ontwikkelaar, maar vooral ook van bewoners en ondernemers. In Nederland ontbreken de grote merken (nog) in dit rijtje. Brand urbanism levert in veel Angelsaksische landen al mooie resultaten op, voor overheden én grote merken. Last but not least: voor de stedeling. Wij helpen lokale overheden en bedrijven om duurzame en succesvolle partnerships aan te gaan en de enorme potentie van brand urbanism te benutten. Grote kansen voor grote merken: val op in de openbare ruimte van de stad én draag tegelijk bij aan het geluk van haar inwoners. Wie durft de eerste stap te zetten?

Brand urbanism

Waarom zouden stad en merk niet intensiever samen kunnen werken? Eenmalig: als merk een project (financieel) ondersteunen en zo de stad leuker of beter maken. Of duurzaam: langdurig bijdragen aan een placemaking project en direct investeren in een lokale gemeenschap. Projecten te over in Nederland. Uiteraard moet je als merk wel de gebruikers actief betrekken bij de ontwikkeling van hun geliefde plek.

Een goed uitgevoerd brand urbanism project levert alle partijen winst op. Stap als groot merk in en ambitieuze overheidsplannen voor de stad worden ineens haalbaar. Dat levert veel free publicity op en is dus goed voor de naamsbekendheid. Bovendien heb je als merk zo de kans om social impact te maken en je maatschappelijke betrokkenheid te laten zien. En de stedeling? Die profiteert uiteindelijk nog het meest.

In de Angelsaksische landen zijn genoeg succesvolle voorbeelden te vinden. In Portland ondersteunt Nike het ‘shared bike project’. De stad heeft hierdoor veel meer knaloranje fietsen (met Swoosh icoon) tot haar beschikking. Akzo Nobel gaf samen met lokale kunstenaars en inwoners de ‘lelijkste stad van Europa’ Charleroi weer kleur. En in Londen financierde een bank niet alleen een fietsdeelsysteem, maar legde het meteen ook kilometers aan fietspad aan.

Voorwaarden voor succes

De wil om te investeren in de stad moet oprecht zijn. Als merk moet je bovendien je doelgroep voor ogen houden: is de stad de plek om relevant voor hen te zijn? Daarnaast moet er een logisch verband zijn tussen merk en project, bijvoorbeeld door de core business, de kernwaarden of de roots van het bedrijf. Een slecht uitgevoerd brand urbanism project zal eerder aanvoelen als een advertentiecampagne dan als een oprechte poging om de stad te verbeteren.

Brand urbanism heeft wat ons betreft enorme potentie, ook in Nederland. Overheden kunnen profiteren van de kennis die door hun buitenlandse collega’s al is opgedaan. Door hun marketingbudget op een andere manier te besteden, kunnen grote merken op hun beurt werkelijk bijdragen aan een lokale gemeenschap. Wij brengen beide partijen graag bij elkaar.

Voor wie?

Voor overheden die geloven in brand urbanism en grote merken die oprecht willen bijdragen aan een betere stad. Benieuwd naar onze expertise op dit gebied? Neem dan contact met ons op. Wij werken graag met je samen.