Strategie & Innovatie

Op basis van ons eigen ‘merk-gps’ ontwikkelen we een resultaatgerichte strategie of een concept op maat.

Aan de basis van elk project staat een goede strategie, dat spreekt voor zich. Wij geloven echter niet meer in dikke plannen die gemakkelijk in een la verdwijnen. Daarom hebben we een inspirerend traject ontwikkeld om de strategie voor een opdracht te bepalen en de uitvoering ervan te vergemakkelijken. Het resultaat wordt visueel weergegeven op een A3, het zogenaamde Urban Canvas. Ook ontwikkelen we een campagneplan waarmee de executie makkelijk in gang kan worden gezet, eventueel gevolgd door het uitwerken van een campagneconcept en/of een creatief concept.

De app Rotterdam Routes laat je kennismaken met alle facetten van de stad

 

Waarom strategie?
Of het nu gaat om een gebied op de kaart zetten, een merk laden of een organisatie sterker positioneren: het gaat veel efficiënter en doeltreffender als er een heldere koers wordt gevaren. Al onze trajecten starten we dan ook met het ontwikkelen van een sterke strategie, op een manier dat het eenvoudig te begrijpen is voor iedereen die er mee moet werken. De overzichtelijke uitwerking hiervan komt terug op een custom-made Urban Canvas, afgestemd op het project en de opdrachtgever.

De strategie bestaat uit twee delen. Enerzijds gaat het om het vaststellen van de koers en de positionering. Hierbij is een aantal afzonderlijke elementen van belang:

  • Ambities: de stip op de horizon zetten, wat zijn de ambities?
  • Positionering: de waarden van het merk, gebied of de organisatie en het onderscheidende vermogen bepalen.
  • Doelgroepen: beschrijving van ‘persona’s’, ijkpersonen die de doelgroep weerspiegelen.
  • Doelstellingen: aan de hand van ambities worden meetbare doelstellingen geformuleerd.

Anderzijds stellen we een campagneplan op, waarin staat hoe we de doelstellingen gaan bereiken: welke tools moeten we inzetten? Welke media, middelen of activiteiten? Een social campagne met influencers, een event, een PR-campagne, advertising – of wellicht een combinatie van alles?

Als de strategie vastgesteld is gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een campagneconcept of een creatief concept. Een campagneconcept gaat eigenlijk om het ultieme ‘idee’: met welke boodschap en op wat voor manier gaan we aandacht vragen? Indien van toepassing laten we hierbij ook zien hoe dit er in de vormgeving uit kan zien. Het creatief concept gaat meer om het ontwerp van een visuele merkidentiteit, eventueel in combinatie met het ontwikkelen van een naam.

Hoe gaan we te werk?
Om een beeld te krijgen van de situatie en behoeften en daarmee tot een goed geïnformeerde strategie te komen, spreken we met stakeholders en de doelgroepen. In één of meerdere inspiratiesessies met onze klant en stakeholders gaan we op zoek naar de ultieme ambitie, beschrijven we de doelgroepen, doelstellingen en waar het merk of de organisatie voor staat. Dit wordt vervolgens uitgewerkt tot het Urban Canvas en een campagneplan. Het ontwikkelen van een campagneconcept en/of creatief concept wordt in handen van creatieven gelegd, die aan de hand van een gedetailleerde briefing aan de slag kunnen. De volgende stap is het toetsen van het concept bij de doelgroep en het aanscherpen van het concept waar nodig. Vervolgens gaan we aan de slag met de uitvoering van de PR of social media-campagne of het organiseren van een event.

Lees hier ook meer over place branding.