De uitdaging

Hoe betrek je inwoners en ondernemers bij de toekomst van hun eigen stad? In Delft is het meedenken met de stad zeker niet nieuw. Al eerder organiseerde de gemeente succesvolle participatietrajecten. De speciaal hiervoor ontwikkelde methode ‘Delfts Doen’ dient voor vele collega-gemeenten als voorbeeld. Tijd voor een volgende stap! Hoe zorg je dat nóg meer mensen zich betrokken voelen bij de toekomst van de stad? Door te laten zien dat ze zelf invloed hebben op hun eigen leefomgeving en hen te enthousiasmeren om ook in de toekomst actief mee te doen en te denken. Door te laten zien wat er al is en kan, en te dromen over wat nog kan komen. En dit door activatie verspreid door de hele stad en met onderdelen die niet zouden misstaan op een festival. Onze aanpak voor het participatietraject ‘Ons Delft, maak de stad!’ startte begin 2019 .

Onze aanpak

Elke groep mensen, elke plek en elke uitdaging is anders. Daarom zit het succes van participatie en co-creatie in het ontwerpen van een aanpak die naadloos aansluit op de unieke situatie. Er zijn geen standaardoplossingen en geen ‘short-cuts’. Daarom gingen we allereerst samen met de gemeente op zoek naar de kernambitie voor deze dag. Wanneer zou het een succes zijn? De lange wensenlijst werd teruggebracht tot het verlangen inwoners allereerst bewust te maken van de invloed die zij zelf hebben op de leefomgeving van de toekomst en ten tweede door hen te enthousiasmeren in de toekomst actief mee te denken en te doen met thema’s die hen persoonlijk aan het hart gaan.

Hiervoor verzamelden we zoveel mogelijk informatie van alle betrokkenen. We spraken met ambtenaren over de belangrijke beleidsthema’s van de toekomst. Daarna gingen we de stad in om met Delftse organisaties te spreken. Hoe kijken zij naar de toekomst van Delft en welke thema’s zijn voor hen van belang? Wij vroegen hen een bijdrage aan de dag te leveren; op eigen locatie of op het stadhuis.

Het programma en de communicatie over de dag werden centraal georganiseerd en een toolkit met logo, opvallende huisstijl, posters met toekomstdillema’s, beelden en voorbeeldteksten hielp de aangehaakte partners snel en makkelijk zelf deelnemers te werven.

Ons Delft - Maak de Stad

Het resultaat

Op 18 mei kwamen ruim 1.500 deelnemers naar ‘Ons Delft, maak de stad!’. Tientallen activiteiten, verspreid over meer dan 20 locaties, stelden de toekomst van Delft centraal. Deelnemers, jong en oud, gingen in gesprek met elkaar en met de gemeente, deden inspiratie op over toekomstige ontwikkelingen in de stad bij het speciaal opgezette innovatiecafé en zagen innovatieve uitvindingen in werking. De Delftse Debatfiets zorgde niet alleen voor vervoer, maar bood op de reis een prikkelende discussie over een aan de bestemming gerelateerd thema. De Mobiele Koffiesalon trok de stad in en bood in wijken niet alleen een kop koffie in ruil voor een mening, maar ook een wethouder om het gesprek mee aan te gaan. De kernboodschap van de dag was niet voor niets ‘de stad maken we samen’.

De Gemeente Delft kijkt terug op een geslaagde dag – lees hier meer over hun visie op het evenement.

Benieuwd naar onze aanpak voor andere projecten? Lees dan over de Stadhuispromenade in Almere of het 750-jarig bestaan van Gouda.

 

Terug naar overzicht

Categorie

    Facts

  • Stadsbrede manifestatie om Delftenaren bewust te maken van hun eigen invloed op de stad van de toekomst
  • 1.500 bezoekers
  • Meer dan 20 verschillende locaties
  • Meer dan 40 organisaties betrokken
  • Actieve rol voor burgemeester, wethouders en alle gemeentelijke afdelingen