Gouda op de kaart

Hoe brengen we Gouda in stelling om haar 750e verjaardag in 2022 groots en met impact te vieren?

De uitdaging

Iedereen kent Gouda van de kaas en de stroopwafels. Maar dat Gouda nog veel meer moois te bieden heeft, daarvan zijn zelfs de inwoners zich niet altijd bewust. Het 750-jarig jubileum dat de stad in 2022 viert, is h├ęt moment om daar verandering in te brengen. De gemeente Gouda vroeg ons de Gouwenaars te mobiliseren om met elkaar de mooist mogelijke viering te bedenken. Een viering die het volle potentieel van de stad in de etalage zet, en de Gouwenaars trots maakt.

 

Onze aanpak

We maakten gebruik van ons placebrandingmodel om het DNA van Gouda vast te stellen en de gezamenlijke ambitie van het jubileum te bepalen. Daarbij betrokken we inwoners, ondernemers en initiatiefnemers uit Gouda. Wat waren hun wensen en behoeftes, ten aanzien van het jubileumfeest? In co-creatie met hen ontwikkelden we een enthousiasmerend vierjarenplan, waarin alle Gouwenaars de ruimte krijgen om aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren.

 

Het resultaat

We maakten een Urban Canvas als vertrekpunt voor de plannen. Hierop brachten we de ambitie en waarden van Gouda in kaart, maar ook de stappen die de stad de komende jaren wil zetten om in 2022 haar verjaardag met impact te vieren. Het vierjarenplan is opgedeeld in drie fasen. De eerste fase van het plan is het ophalen van Goudse Geheimen, bijzondere verhalen van Gouwenaars over hun stad. Deze verhalen worden samengebracht op een online platform. De tweede fase is de Grote Goudse Estafette, die alle bewoners van Gouda uitdaagt iets te organiseren dat past bij de kracht van hun wijk. De derde fase is de klap op de vuurpijl: de Grote Goudse Finale, een groots meerdaags festival dat voor zowel Gouwenaars als bezoekers van de stad interessant is. Met als beoogd eindresultaat: 75.000 ambassadeurs!