Toen winkelcentrum Amsterdamse Poort in 1987 in de Bijlmer geopend werd, was het zijn tijd ver vooruit. Hier vond je exotische waren die nog nergens anders in Nederland te verkrijgen waren. De Amsterdamse Poort was even divers als de ruim 130 culturen, verschillende generaties en uiteenlopende levensstijlen die samen de smeltkroes van dit stadsdeel vormen. Maar in de loop der jaren is de Amsterdamse Poort zijn ziel een beetje kwijtgeraakt en is het zijn verbinding met de buurt verloren. Anno 2020 is de Poort toe aan een stevige vernieuwing. Deze transformatie valt tegelijk met de groei van Amsterdam Zuidoost, een van de belangrijkste ontwikkelgebieden van Metropoolregio Amsterdam. Hoe zorg je ervoor dat deze verandering gebeurt samen met alle mensen die deze plek bevolken? Hoe koester je dat wat typisch Zuidoost is in een gebied dat continu in verandering is ?

Uitdaging

Onze grootste uitdaging is ervoor zorgen dat ondanks de enorme ontwikkeling en transformatie de Amsterdamse Poort toch typisch Zuidoost blijft en een fijne plek wordt waar iedereen zich thuis voelt. Huidige bewoners, ondernemers en bezoekers, maar ook de mensen die in de toekomst in het gebied komen wonen en de medewerkers van de bedrijven die zich in het gebied zullen vestigen. Amsterdamse Poort mag uitgroeien tot een magneet in wereldstad Amsterdam, maar dan wel met een uniek buurtgevoel.

Daarom onwikkelen we samen met eigenaar CBRE Global Investors (CBRE GI) een strategie waarin dit winkelcentrum de komende tien jaar uitgroeit tot (weer) een echt stadshart voor heel Zuidoost. Bij deze ingrijpende verandering betrekken we alle belanghebbenden; van ondernemers, bewoners en bezoekers tot gemeente, maatschappelijke initiatieven en mede-ontwikkelaars.

Aanpak

Een goede plek maak je samen. Daarom werken we intensief samen met eigenaar CBRE GI, ontwikkelaar 3W, beheerder CBRE, gemeente Amsterdam en vele lokale partijen op het vlak van programmering, conceptontwikkeling, placemaking en -testing en participatie. Want juist omdat Amsterdamse Poort een plek moet worden van en voor iedereen is de inbreng van lokale ondernemers, bewoners, maatschappelijke organisaties en creatieve geesten van essentieel belang.

We laten ons elke dag leiden door de gezamenlijke ambitie die we met alle partijen hebben vastgesteld: Amsterdamse Poort groeit uit tot hét hart van Zuidoost en wordt daarmee een echte smaakmaker. Met een uniek aanbod op het gebied van food, fashion, urban arts en leisure en een perfecte mix tussen lokale ondernemers en internationale merken.

Resultaat

Dit project is ‘work in progress’. Maar we zijn al wel volop aan de slag! Ook al voordat de schop in de grond is gegaan. We doen continu onderzoek naar het gebruik van het centrum en de wensen voor de toekomst. Nu al geven we – via placetesting – ruim baan aan lokale ondernemers en creatieve geesten. Zo leren we aan welke aanvullende functies en concepten behoefte is in Amsterdamse Poort. In Zuidoost barst het van het jong talent. Ook zij krijgen de kans om hun ideeën in de praktijk te testen. Zo werken we aan een unieke programmering en blijft de jonge generatie behouden voor Amsterdamse Poort. Samen brengen we de ‘passie voor de Poort’ terug.

Foto’s: Randy Da Costa

Wil je meer weten over participatie? In Delft organiseerden we ‘Ons Delft’, een dag waarop alle bewoners mee konden praten over de toekomst van hun stad. Meer weten? Lees hier verder.

Terug naar overzicht