De uitdaging

In 1908 werden Rotterdam en Scheveningen per spoor aan elkaar verbonden. Ooit stapten Haagse dames en heren hier uit voor een avond vertier in Rotterdam. Het bijna 2 kilometer lange spoorviaduct met daaronder de herkenbare bogen, vormt het langste Rijksmonument van Nederland. Het in de vergetelheid geraakte gebied kreeg vanaf 2010 een nieuwe bestemming. Anno nu lonken er andere verleidingen. De Hofbogen huisvesten tientallen bijzondere zaken op het gebied van food, fashion, fitness en design.

Werken aan een levendig stadsdeel met florerende ondernemers en een gezonde exploitatie. Dat was de uitdaging. Vanaf 2013 hielpen wij Hofbogen BV, een samenwerkingsverband van woningcorporaties Vestia en Havensteder, met het realiseren van deze ambitie.

Onze aanpak

Hyperlokaal en internationaal tegelijkertijd, even eclectisch en urban als wereldstad Rotterdam. Dát zijn de Hofbogen. Onze focus lag op het opbouwen van het merk, geënt op de identiteit en historie van het gebied. Samen met niet alleen de betrokken stakeholders, maar vooral ook met ondernemers én omwonenden, is het merk opgetekend. Dit merk was ook de basis van de ontwikkelstrategie en gaf koers in programmering, branchering en communicatie. Ooit was het immers de plek waarvan heinde en verre mensen naartoe kwamen; om te dansen en te sjansen. Die grandeur is de laatste jaren teruggebracht en vormt een spannende mix met de vele spraakmakende ondernemers van nu.

Via een nieuwe website, merkversterkende events, intensieve samenwerking met partijen als Rotterdam Partners en stevige mediabenadering werd het gebied opnieuw op de kaart gezet. Er werd zeer bewust gekozen voor het centraal stellen van de ondernemers en bezoekers in deze campagne. Op die manier werd niet alleen het merk Hofbogen versterkt, we verbonden daarmee ook een groter wordende community aan het gebied.

Het resultaat

Een nieuwe plek van betekenis in de stad. Een must-see voor bezoekers aan de stad en een vertrouwd anker voor menig Rotterdammer. Wie nu langs de bogen loopt, zal het moeilijk te bevatten vinden dat het gebied amper 10 jaar geleden nog een ‘no go area’ was.

“De branding van Station Hofplein, waarin wij samen met BRAND optrekken, werpt duidelijk zijn vruchten af. Ondernemers benaderen ons nu in plaats van andersom. Op onze vraag waarom ze voor ons kiezen komt tegenwoordig als antwoord: de bekendheid en positieve buzz rondom Station Hofplein.” – Marije Faber, directeur Hofbogen BV

Terug naar overzicht

Categorie

    Facts

  • Uitgegroeid tot een van de meest bijzondere plekken van Rotterdam
  • Groeiend bezoekersaantal
  • Meer media-aandacht
  • Meer events
  • Gestegen waardering voor het gebied door bezoekers
  • Nieuwe ondernemers benaderen zelf de verhuurder
  • Het gebied wordt actief ingezet in de branding van Rotterdam