Wat is de toekomst van onze stad? En vooral: hoe ziet het leven van de stedeling er dan uit? Ter ere van het 10-jarig bestaan van BRAND The Urban Agency richtten we ons vizier op de toekomst. Op 15 februari stonden we met een aantal spraakmakende sprekers en ruim 80 klanten, partners en relaties stil bij de stad en de stedeling van 2028. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie die wij onlangs lanceerde. In 2028 willen wij het leven van 28 miljoen stedelingen beter of leuker hebben gemaakt. Met projecten die wij doen voor en met onze klanten en met eigen initiatieven.
Tijdens de talkshow, geleid door journalist Tracy Metz, onder meer bekend van live talkshow en online magazine Stadsleven, gaven vijf sprekers hun visie vanuit expertises zoals klimaat, cultuur en mobiliteit. Het decor werd gevormd door BlueCity, een ‘speeltuin voor circulaire bedrijven’. Daarmee is het een voorbeeldstad op klein formaat voor de circulaire economie. Het inhoudelijk programma werd aangevuld met een duurzame catering: er werden onder meer koekjes van oud brood, biologische cava en bitterballen van de oesterzwammen van rotterzwam geserveerd. Gedurende en na afloop van de talkshow vroegen we onze gasten om hun idee voor de stad van 2028 met ons te delen. Bekijk een compilatie in deze video.
Voedsel in de stad van 2028
Siemen Cox, oprichter van rotterzwam, initiatiefnemer van BlueCity en medeoprichter van Coffee Based trapte af met een aanstekelijk verhaal over voedsel en afval in de stad van de toekomst. Met rotterzwam kweekt hij oesterzwammen op Rotterdams koffiedik. Zij streven naar gesloten kringlopen en optimale benutting van grondstoffen, met (voor nu) de focus op de vele mogelijkheden van koffiedik. En dat terwijl dit doorgaans in de afvalbak verdwijnt!
Hoe de stad er in 2028 uitziet? Siemen heeft geen idee: “Wat ik wel weet, is dat we in 2028 veel minder afhankelijk zijn van de supermarkt, dat er veel meer voedsel in de stad gekweekt wordt en dat we onze afvalstromen veel beter in kaart hebben gebracht,” aldus Cox.
Siemen Cox
Cultuur als third place
Nan van Schendel en Lisette Mattaar, directeuren van respectievelijk Bibliotheek ‘s Hertogenbosch en Humanity House in Den Haag, hebben de afgelopen jaren waardevolle culturele ontmoetingsplekken met een cross-over karakter gecreëerd. Een van de meest opvallende initiatieven van de bibliotheek is de optie om tegen betaling van €3 je smartphone in te leveren zodat je een paar uur ongestoord kunt werken. Concentratie gegarandeerd. Van Schendel verwacht de komende jaren een lichte beweging terug van virtueel naar persoonlijk contact. En de bibliotheek? Die is in 2028 nog meer een ‘third place’.
Het Humanity House is gevestigd op een locatie waar mensen niet vanzelfsprekend komen, maar is er toch in geslaagd om zowel Hagenaren als toeristen in groten getale aan te trekken. Ook programmeert en experimenteert het steeds meer buiten de eigen locatie, in de stad en online. Mattaar denkt (en hoopt) dat Humanity House in 2028 niet meer in zijn huidige fysieke vorm bestaat. Op die manier is er meer samenwerking en integratie tussen kleine culturele organisaties mogelijk, waardoor individuele instellingen efficiënter kunnen werken en minder afhankelijk zijn van subsidies.
Stop met parkeergarages!
Voor projectontwikkelaar Vincent Taapken (New Industry Development) is het niet de eerste keer dat hij nadenkt over de stad van de toekomst. Hij heeft met name een sterke focus op (nieuwe vormen van) mobiliteit, zoals de autonome auto. De autoverkoop in Nederland groeit en staat in direct verband met het belang van comfort in de keuzes die mensen (in ieder geval omtrent mobiliteit) maken. Met de huidige gunstige regels rond bijtelling en de kosten van het openbaar vervoer zullen mensen de auto niet snel uit zichzelf de deur uit doen.
Wanneer wel? “Stop met het bouwen van parkeergarages!” Als je nergens kunt parkeren, wordt het hebben van een auto een stuk minder aantrekkelijk. Wees radicaal, aldus Taapken: sluit bijvoorbeeld de parkeergarage van de Bijenkorf Amsterdam of Rotterdam. “Dát maakt pas een aantrekkelijke stad in 2028!”
Vincent Taapken
Alleen met een radicaal idee kun je werkelijk veranderen
Ook Lennart Graaff denkt graag in radicaliteit. Hij is medeoprichter van BLOC. Deze creatieve ontwikkelaar bedenkt radicale projecten, concepten en strategieën en geeft daarmee vorm aan een nieuwe, duurzame en inclusieve maatschappij. Zijn verhaal ging vooral om het stellen van ambitieuze doelen – alleen dan kun je écht iets veranderen. Zo kwam Tallinn aan bod, waar al het openbaar vervoer gratis is gemaakt om mensen te stimuleren het openbaar vervoer te pakken in plaats van de auto. Of Schagen, waar eind vorig jaar een wethouder van Geluk werd ingesteld. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden sindsdien getoetst aan de vraag of de burger er werkelijk gelukkiger wordt.
Ook met BLOC kwam Lennart al met menig radicaal idee, zoals de Dutch Wind Wheel of de Dutch Mountains. Die eerste leek nog maar drie jaar geleden een droom – maar lijkt er nu echt te komen. Zijn boodschap is helder: wat je ook wil bereiken, ga voor een radicale aanpak!
Lennart Graaff
Ons event eindigde met de oproep voor radicale ideeën voor de stad van 2028 én de belofte om samen bij te dragen aan het geluk van de stedeling. Happy 2028!
Benieuwd naar de foto’s van ons event? Op onze Facebookpagina verzamelden we de leukste beelden.
Het thema voor het tienjarig bestaan van BRAND werd ingegeven door de campagne Happy 2028, waarmee wij ons geloof in de toekomst van de stad verankerden in één monsterambitie. In 2028 willen wij namelijk het leven van 28 miljoen stedelingen mooier of beter hebben gemaakt. Wil je weten hoe jij ook kunt bijdragen aan 28 miljoen gelukkige stedelingen in 2028? Dan spreken we je graag! brandurbanagency.com/happy-2028.
Fotografie door Chris Bonis Fotografie en Film.