Fietsen als exportproduct

Nederland is een echt fietsland. Bijna nergens ter wereld is fietsen zo’n onderdeel van de cultuur. Het fietsen is meteen ook een van Nederlands bekendste exportproducten. Onze kennis op het gebied van fietsgebruik, fietsvoorzieningen en fietsbeleid gaat de hele wereld over. De Dutch Cycling Embassy (DCE) denkt dat de Nederlandse expertise internationaal nog veel beter kan worden vermarkt. Wie bel je dan? Het bureau natuurlijk met een indrukwekkend aantal fietskilometers in de benen.

De uitdaging

De DCE bestaat uit een klein kernteam met daaromheen tientallen aangesloten organisaties. Een enorm netwerk, maar ook een stevige communicatie-uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat al die partnerorganisaties dezelfde boodschap vertellen? Met andere woorden: hoe zet je Nederland als toonaangevend fietsland consequent en eenduidig op de kaart?

Onze aanpak

Onze eerste stap was om met het kernteam, de aangesloten organisaties en enkele belangrijke stakeholders en klanten het merk ‘Dutch Cycling’ te ontwikkelen. We keken naar wat de Nederlandse fietscultuur, internationaal gezien, zo bijzonder maakt en waarom andere landen bij de DCE moeten aankloppen voor advies. Door intensief samen te werken en met dit merk aan de slag te gaan, zijn de deelnemers veel meer ‘eigenaar’ geworden van Dutch Cycling.

Uitwerking

Het merkverhaal hebben we vervolgens uitgewerkt in een marketingcommunicatiestrategie en social mediastrategie. Ook hiervoor is de samenwerking van de aangesloten organisaties onmisbaar. Zij worden sindsdien actief betrokken bij de communicatie op social media. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van de ‘Dutch Cycling Toolkit’ die wij hebben ontwikkeld. Daarin: een verzameling mooie beelden die aansluiten bij de merkwaarden, handige infographics, PowerPoint-slides en een beknopte hand-out over Dutch Cycling in verschillende talen. Behalve de aangesloten organisaties hebben we samen met de DCE een belangrijke partner geïdentificeerd: medewerkers van de Nederlandse ambassades. Zij kennen het land waar ze werken als geen ander en kunnen de locals ook alles vertellen over de Nederlandse fietscultuur. Zeker in landen waar de DCE nog geen netwerk heeft opgebouwd. De beknopte hand-out blijkt ook voor de ambassademedewerkers een handig middel in hun communicatie met overheden en bedrijfsleven.

Het resultaat 

Met het ontwikkelde merk, de opgeleverde strategieën en de verschillende communicatiemiddelen, heeft de DCE de juiste tools in handen om Nederland fietsland te promoten en de aangesloten organisaties te ondersteunen. De partners weten nu waar het merk Dutch Cycling voor staat en welk verhaal zij over de Nederlandse fietscultuur moeten vertellen.

‘Working with BRAND Urban Agency was both a privilege and a pleasure. We really appreciated their experienced and energetic approach, and the fresh perspective their team brought to every step of the process. Their ideas and suggestions perfectly complemented our existing efforts and initiatives. They provided valuable insights and guidance for our task of telling the Dutch cycling story to the world. Even with the final document completed, we continue to converse on a regular basis, and we foresee our relationship enduring long into the future.’

Chris Bruntlett, Marketing & Communication Manager Dutch Cycling Embassy

 

Foto: Bas de Meijer ism Dutch Cycling Embassy

Terug naar overzicht

Categorie