‘Happy 2028!’ riepen we nu bijna 2 jaar geleden enthousiast. Sommigen van jullie dachten dat we er per ongeluk een decennium naast zaten met onze nieuwjaarsgroet, maar het was echt onze bedoeling. In 2028 willen wij het leven van 28 miljoen stedelingen een beetje mooier, leuker of beter hebben gemaakt. Afgelopen week stonden we stil bij de vraag waar we in 2019 bijdroegen aan stedelijk geluk. Geïnspireerd op Instagrams ‘Best of Nine’ zetten we negen projecten waar we trots op zijn op een rij. Goed nieuws; inmiddels zijn we nog maar 25.908.211 verwijderd van ons einddoel. Op naar de 28 miljoen!

Best of Nine 2019 - BRAND The Urban Agency (1-3)

1. Een stadscentrum is er voor iedereen

De Rotterdamse Koopgoot en Beursplein veranderen de komende jaren van puur winkelcentrum naar een echt stadshart; een plek waar alle Rotterdammers én bezoekers zich welkom voelen. Inmiddels schaarden alle vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente zich achter deze herpositionering en ambitie. Volgend jaar worden de eerste acties zichtbaar.

2. De stad maak je met elkaar

Dit mantra konden we goed kwijt in de samenwerking met Gemeente Delft, een koploper op het gebied van participatie. Met het event ‘Ons Delft, maak de stad!’ werden Delftenaren bewust gemaakt van hun invloed op de eigen leefomgeving en daarmee de invulling van hun eigen toekomst in de stad. De gemeente nodigt inwoners expliciet uit om de komende jaren actief mee te denken over de toekomst van Delft.

3. De kracht van een unieke gebiedsidentiteit

Amsterdam Zuidoost staat voor een enorme ontwikkeling. De ‘huiskamer van de Bijlmer’, winkelcentrum Amsterdamse Poort, groeit mee. Maar hoe houd je bij een ontwikkeling van deze omvang ook vast wat ‘typisch Bijlmer’ is? We bieden de ondernemers, bewoners en organisaties die de Bijlmer maken letterlijk en figuurlijk ruimte tijdens de ontwikkeling. Samen werken we aan de nieuwe invulling van de Amsterdamse Poort.

Best of Nine 2019 - BRAND The Urban Agency (4-6)

4. Voor een gezondere stad!

Als fietsfans dragen wij alle gezonde vormen van mobiliteit een warm hart toe. Zaak dus om de Nederlands fietskennis en -ervaring wereldwijd bekend te maken. Met het team en de leden van Dutch Cycling Embassy werkten we aan het merk ‘Dutch Cycling’. De crux zit in het consequent vertellen van het verhaal. Met meer dan 60 DCE-leden, die over de gehele wereld werken, is de potentie van de verspreiding van dit verhaal enorm. 2020 wordt het jaar van actie!

5. Een gebouw dat wortelt in de wijk

De Amsterdamse wijken buiten de ring zitten in de lift en het nieuwe gebouw West Beat speelt straks een sleutelrol in Nieuw-West. Om deze nieuwkomer goed te laten wortelen in de wijk, startten we met het zichtbaar maken van al het goede wat Nieuw-West te bieden heeft. De bijzondere verhalen van bewoners en ondernemers uit het gebied kregen een online podium.

6. Laat inwoners je stadsambassadeur zijn

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch kent een roerige geschiedenis. Twee aardbevingen vaagden een aantal jaar geleden het complete centrum weg. Verandert dat het verhaal van de stad of is het alleen een nieuw hoofdstuk? We deelden onze ervaringen op het gebied van placebranding en placemaking én de inzichten van wederopbouw-Rotterdam met architecten, stadsmakers en het team van City Council Christchurch. Daaruit kwam dat aandacht voor de trots van inwoners minstens zo belangrijk is als het trekken van bezoekers.

Best of Nine 2019 - BRAND The Urban Agency (7-9)

7. Creëer een fijne plek

Van financieel district naar een fijne plek in de stad, waar innovatie, ondernemerschap en wetenschap samenkomen. Met die ambitie positioneerden we samen met onder meer de Vrije Universiteit, IXA, Amsterdam UMC en Gemeente Amsterdam ‘Kenniskwartier Zuidas’, als nieuwe loot aan de stam van moedermerk Zuidas. In dit innovatieve stuk stad is er veel aandacht voor programmering, samenwerking en placemaking. Zo wordt kennis op de Zuidas beleefbaar gemaakt.

8. Maak de beste plek voor jong talent

Geïsoleerde campussen horen tot het verleden. Steeds meer onderwijsplekken ontwikkelen zich tot urban campussen. Met hogeschool Fontys en Studio For New Realities werkten wij aan de toekomstige Fontys-campus Tilburg; een plek waar niet alleen alle actuele ontwikkelingen in het onderwijs de juiste plek vinden, maar ook een fijne plek om te verblijven, te studeren en te ontmoeten.

9. Een nóg beter centrum maak je samen

Gemeente Rotterdam koos inzending ‘Tree House’ als winnaar voor de ontwikkellocatie Delftseplein, pal naast Rotterdam Centraal. Samen met Provast, PLP Architecture, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Royal HaskoningDHV, Groos en nog heel veel anderen gaan we het stationsgebied van Rotterdam nóg mooier, leuker en beter maken. Niet alleen met een gebouw dat koploper is in duurzaamheid en klimaatadaptatie, maar ook door met lokale partijen als Dé Dependance en internationaal opererende organisaties als TQ een plek te creëren die perfect past bij de stad en bij de identiteit van Rotterdam Central District.

‘Sharing is caring’ We laten ons graag inspireren door anderen en delen op onze beurt ervaringen en inzichten uit onze projecten op verschillende manieren. Zo…

 

Fotocredits:

Amsterdamse Poort: Randy da-Costa
DCE: Chris Bruntlett
Delftseplein: PLP architecture
Kenniskwartier Zuidas: Peter Valckx

Terug naar overzicht