Het project ‘Zonder verandering geen groei’ dat we ontwikkelden samen met kunstenaar Munir de Vries, CBRE GI en Pakhuis de Zwijger won afgelopen vrijdag de Kern Creativity Award. En daar zijn we best een beetje trots op. Vooral ook omdat dit wat ons betreft aangeeft dat de retail- en vastgoedwereld klaar is voor een andere aanpak

Centrum voor vastgoedprofessionals Kern riep deze award in het leven speciaal voor inspirerende en enthousiasmerende voorbeelden waarmee een gebied bij de winkeliers, ondernemers, de consumenten, de bewoners en de bezoekers positief en blijvend onder de aandacht is gebracht. Dat dit project aandacht krijgt in de media en dat nu een Award heeft gewonnen, zijn fantastische bijvangsten. Maar voor ons is de echte winst dat we een beginnetje hebben gemaakt in het werkelijk co-creëren van een hart voor Zuidoost, voor en met de mensen uit Zuidoost. Daarom vertellen we graag het verhaal achter het project.

Passie voor de Poort

In Amsterdamse Poort werken we, samen met vele anderen, aan een grootschalige transformatie van het gebied. Ons project met Munir werd geboren vanuit het gevoel dat winkelcentrum Amsterdamse Poort er niet meer was voor de buurt. In gesprekken werd duidelijk dat omwonende er vroeger naartoe gingen om te flaneren en te ontmoeten, maar dat ze de laatste jaren hun ‘passie voor de Poort’ verloren waren. Ze vonden er niets onderscheidends, maar ook niets eigens. Steeds meer lokale ondernemers vertrokken. Gevolg was een desolaat centrum met veel leegstand.

Om van dit winkelcentrum opnieuw een echt hart van Zuidoost te maken, ligt er niet alleen een uitdaging in het toevoegen van functies en lokale signatuur. Het betekent ook met de bewoners en lokale ondernemers aan de slag. Maar tegelijkertijd kregen we te horen dat zij eigenlijk al ‘participatiemoe’ waren. Te vaak was hen al gevraagd hun mening te geven. Maar er veranderde nooit iets, was hun klacht. Dat was ons startpunt.

We vroegen Munir om een muurschildering te maken op basis van input van bewoners. Hoe zien zij de toekomst van Amsterdamse Poort en welke rol willen zij daar zelf in spelen. De keuze voor Munir was heel bewust. Hij is opgegroeid in de Bijlmer én is sterk in community art. We vonden een partner in Pakhuis de Zwijger, die in Zuidoost de satelietlocatie New Metropolis had geopend. Het kunstwerk van Munir zou hun pand gaan sieren en zo ook wat kleur brengen in het gebied.

Giving back

Verder kozen we er heel bewust voor ons vooral te richten op de jongste generaties. Niet alleen omdat zij de toekomst zijn, maar ook omdat eerder al bleek dat er voor hen amper iets te doen is voor hen in de Poort.

Met Munir hanteerden we het ‘giving back’ principe. We vroegen mensen niet weer voor niets hun ideeën te spuien. De deelnemers kregen gratis een graffiti workshop, vaak aangeboden in samenwerking met lokale initiatieven zoals de ICM Weekendschool en diverse BSO’s. Tijdens die workshop leerden ze verschillende technieken en verbeelden zij hun gedroomde toekomst voor de Poort.

Voor deze workshops hebben we een grote winkelunit speciaal voor het project ingericht. Hier hield Munir atelier en stond de deur altijd open. Buurtbewoners van alle leeftijden wisten hem goed te vinden en deden hun verhaal.

Zonder verandering geen groei

Na een paar intensieve maanden hebben wij minstens evenveel geleerd van de buurt als de deelnemers van Munir. Niet alleen kwamen er fantastische ideeën voor het centrum naar voren, we kregen ook een goed beeld van waar het de afgelopen jaren mis was gegaan. Onze grootste les uit wat Munir heeft opgehaald is dat de huidige bewoners prima begrijpen dat er verandering nodig is. Want zonder verandering geen groei. De titel van dit project is notabene een quote van een van de deelnemers. Maar ze maken zich wel zorgen of er na die verandering in de toekomst nog wel plek voor hen is.

Dit inzicht is niet alleen de titel van de video die we aan het eind van het traject met Munir maakten, samen met lokale spoken word artist Sydney Lowell. Het is ook ons leitmotiv in de gehele ontwikkeling geworden. Ja, de Amsterdamse Poort gaat veranderen, maar dat doen we samen met de mensen die er nu wonen, werken en ondernemen én samen met alle mensen die er de komende jaren bij gaan komen. We bieden talent van alle leeftijden, een podium en stellen ons flexibel en lerend op. Want ook voor ons, als team rondom eigenaar en ontwikkelaar geldt; zonder verandering geen groei.

 

Terug naar overzicht