Door de coronacrisis lijken steden soms het schrikbeeld van de samenleving te zijn. Iets wat verre van waar is. Als reactie op de crisis kwamen veel steden namelijk met een campagne gericht op hun eigen inwoners, solidariteit en lokaal ondernemerschap. In die campagnes laten ze hun kernwaarden duidelijk doorklinken. Dat zorgt niet alleen voor een overzicht van het lokale aanbod, maar ook voor een mooi inkijkje in de mentaliteit van de verschillende steden. Wij zetten 6 voorbeelden van deze placebranding-campagnes op een rij.

1. Rotterdam
#ROTTERDAMZETDOOR

Rotterdam is trots op haar inwoners en alle initiatieven die uit de grond springen in deze tijd. Daarom lanceerde Rotterdam Partners de campagne #ROTTERDAMZETDOOR. Deze actie staat symbool voor de kracht van alle inwoners en ondernemers in Rotterdam – iets wat sterk overeenkomt met het ondernemende DNA van de stad. Als onderdeel hiervan kun je op de website alle initiatieven in één oogopslag bekijken. Van hulporganisaties tot feesten en van klustips tot voorstellingen, het staat allemaal verzameld.

stedelijke campagnes Rotterdam

Foto: Rotterdam Zet Door

 

2. Amsterdam
Amsterdam, Hou vol

Onder het motto ‘I Amsterdam’ brengt de Gemeente Amsterdam haar inwoners samen met de campagne ‘Amsterdam Hou vol’. Met dit initiatief kunnen Amsterdammers een ander een bericht sturen dat via borden en rondrijdende LED-schermen in de stad verplaatst wordt. Zo steken Amsterdammers elkaar een hart onder de riem. Deze snelle actie was al begin april live en geeft het snel schakelende, open en vooruitstrevende karakter van Amsterdam goed weer.

 

3. Eindhoven
Hou onze stad sterk

Eindhoven 365, de citymarketingorganisatie van Eindhoven, koos voor een andere aanpak. Door de coronacrisis kreeg de internationale mentaliteit van Eindhoven een flinke klap te verduren. Met de campagne ‘Hou onze stad sterk’ staan de lokale inwoners van de stad centraal. Door hun authentieke initiatieven dragen ze actief bij aan de identiteit van de stad. Helaas dreigen velen om te vallen vanwege deze crisis. Hoe je ze kunt helpen? Door zoveel mogelijk lokaal te kopen. Zo draag je ook actief bij aan het sterk houden van de stad en de Eindhovense identiteit.

stedelijke campagnes Eindhoven

4. Almere
Almeerders staan sterk

‘Almeerders staan sterk’ is de speciaal op corona gerichte campagne van het platform ‘Het kan in Almere’ (Citymarketing Almere). Op dit platform kunnen Almeerders terecht met hun vragen en bestaande initiatieven zoeken. Maar vooral ook hulp vragen en hulp aanbieden. Ook dit initiatief laat zien hoe veelzijdig Almere is.

#allyblijftbinnen

stedelijke campagnes Almere

5.Breda:
#Bredakooplokaal

De slogan van Breda: ‘Brengt het samen’ is nu letterlijk van toepassing. Ook Breda Marketing richt zich namelijk op het sterk houden van haar lokale ondernemers. Met de campagne #bredakooplokaal stimuleren zij inwoners om gebruik te maken van de creatieve oplossingen van de lokale ondernemers.

stedelijke campagnes Rotterdam

 

6. Vilnius, Litouwen
Mask Fashion Week

De creatieve campagnes stoppen niet aan de grens. Als snel ontwikkelende hoofdstad van Litouwen, zet Vilnius actief in op creativiteit in haar placebranding campagnes. Nu gezichtsmaskers buiten verplicht zijn, gaf Vilnius een startsein voor ‘Mask Fashion Week’ (4-10 mei). Onder het mom van ‘Creativity cannot be masked’ daagde de stad haar inwoners uit om zo creatief mogelijk te zijn met hun gezichtsmaskers. Met 21 modellen verspreid door de stad als voorbeelden, konden de inwoners een route vol inspiratie inplannen.

stedelijke campagnes Vilnius

Foto: GoVilnius

Eindhoven en Amsterdam houden vol, Rotterdam zet door, Almeerders staan sterk, Breda brengt het samen en Vilnius brengt haar inwoners op speelse wijze samen. Samen laat dit voor ons zien dat onze steden weerbarstig zijn – helemaal als ze dit doen volgens hun eigen, unieke DNA. Ook dit is een manier van place branding. 

Wil je meer weten over placebranding? Lees hier dan meer over onze expertises.

 

Terug naar overzicht