In het spoorgebied in het hart van Utrecht ligt het Werkspoorkwartier. Rinske dompelde zich onder in een creatief, circulair en coöperatief werklandschap en sprak met de aartsvaders en –moeders van het initiatief.

In tien jaar tijd groeide het Werkspoorkwartier in Utrecht uit van een sleets bedrijventerrein tot een van Nederlands beste voorbeelden van een creatief, circulair én coöperatief werklandschap. Opvallend is dat dit succes toe te rekenen is aan een klein aantal particuliere initiatieven. Beter gezegd: aan een aantal individuen. Mensen die zich – nu al een decennium lang – met hart en ziel inzetten voor dit gebied. Terwijl het succes van het gebied nog elke dag groeit, is de rek er bij deze initiatiefnemers wel een beetje uit. Zij kijken reikhalzend uit naar de volgende stap in de gebiedstransformatie. “We ontvangen groepen uit het hele land en worden overal als lichtend voorbeeld gezien, maar zelf zijn we inmiddels wel een beetje aan het eind van ons Latijn.”

Deze twee case in de reeks” Cultuur & gebiedsontwikkeling werd onlangs gepubliceerd op gebiedsontwikkeling.nu.
Leer hier de gehele case.

Zonder florerende culturele plekken geen bloeiende steden. Broedplaatsen, culturele hotspots, cultuurhuizen, makersplaatsen en wijkpaleizen houden onze steden, wijken en buurten levendig en zorgen dat steden en haar inwoners zich kunnen blijven ontwikkelen. Maar hoe realiseer je nu eigenlijk een succesvolle culturele plek? Vastgoedpartijen, cultuurmakers en gemeenten hebben behoefte aan nieuwe strategieën en aan innovatieve organisatie- en financieringsmodellen.

In deze reeks staat steeds een gebiedsontwikkeling met culturele component centraal. Wat is hun aanpak? Wat zijn succesfactoren en sleutelmomenten. Welke van hun lessen helpen antwoord te vinden op de vraag hoe we succesvolle culturele en creatieve plekken realiseren en exploiteren?

Dit is het zesde deel uit de serie Cultuur & GO. Hier zijn de eerder gepubliceerde delen een, twee, drie, vier en vijf te lezen.

Terug naar overzicht

Categorie