Corona houdt Nederland in zijn greep en aan huis gekluisterd. Razendsnel gingen we van kantoor naar thuiswerken en van live gesprekken naar Zoom- en Skypemeetings. Voor veel participatie- en cocreatietrajecten is de overgang een stuk minder vloeiend. Als bewonersbijeenkomsten, straatinterviews en creatieve brainstorms niet meer mogen, wat is dan het alternatief?

Het betrekken en betrokken houden van alle stakeholders – van bewoners en ondernemers tot vastgoedeigenaren en lokale overheid – is altijd complex, maar in tijden van corona een regelrechte uitdaging. Voor onze projecten gingen wij op zoek naar alternatieven en keken we daarvoor ook buiten de bestaande online participatietools. We lieten wij ons inspireren door zowel ‘old school’ als nieuwe toepassingen.

1. Chatten met je doelgroep via social media

We kunnen veel leren van commerciële merken, die al jaren social media inzetten om te communiceren met hun doelgroepen. Chatbots en klantenservices via Whatsapp zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld. In een groepsapp van Whatsapp kunnen maar liefst 256 personen tegelijkertijd meepraten. Besloten Facebook-pagina’s zijn ook al jaren een populair platform om over een specifiek onderwerp informatie te delen en in gesprek te gaan.

2. Podcasts, vodcasts en online uitzendingen

De groeiende populariteit van pod- en vodcasts biedt ook volop kansen voor participatie.
De gloednieuwe podcasttool Riverside FM was amper twee weken online toen de coronacrisis Nederland raakte. Bij Riverside neem je zelf een podcast met video en audio op. Luisteraars kunnen live inbellen en hun vragen stellen met video. In coronatijd een schot in de roos en de startup kan de vraag nu al bijna niet meer aan.
Debatplatform Pakhuis De Zwijger gaat vanaf deze week volledig digitaal en komt in samenwerking met VPRO Tegenlicht met een Livecast. Meepraten kan via Zoom, de tool voor video conferencing. Deelnemers met een vraag kunnen deze live aan de gasten in Livecast stellen. Met de app Mentimeter zal desgewenst de mening van het publiek worden gepeild.
Ook draaien mensen zich massaal richting live uitzendingen via Instagram en Facebook. Evenementen en activiteiten waar je voorheen daadwerkelijk naartoe moest, kun je nu ook gemakkelijk vanuit huis volgen. Denk aan online sportlessen of cursussen, maar vooral ook aan ervaringen als huiskamerconcerten, brunches en etentjes met live muziek op aanvraag van de deelnemers.

3. Old school; pak de telefoon

Maar het mooiste inzicht kwam toch eigenlijk van de maatschappelijke corona-initiatieven die nu als paddenstoelen uit de grond schieten. ‘Koetjes en Kalfjes’ bijvoorbeeld. Zij ontwikkelden een platform waarbij ze studenten met ouderen laten bellen. Andere initiatieven koppelen mensen 1-op-1 voor telefonisch of Whatsapp contact. Hoe makkelijk is het om de telefoon te pakken, een gesprek aan te gaan en te vragen waar ze behoefte aan hebben? Als telefoonnummers niet beschikbaar zijn, open dan een speciaal telefoonnummer, voor specifieke beluurtjes en zet een belteam klaar. Communiceer het telefoonnummer via flyers in de brievenbus, in de supermarkt of in een lokale krant. Vanuit dat persoonlijke contact is het vervolgens veel makkelijker mensen zaken te mailen of een videogesprek op te zetten.

Kortom, participatie kan ook in tijden van corona. We hebben een scala aan participatiepools tot onze beschikking staan. Bedenk alleen wel vooraf goed wat je doel is en wie je wilt bereiken. Informeren over nieuwe plannen en vragen om meningen bij de mensen die al betroken zijn kan prima met video, podcasts of live uitzendingen. Een heel goede moderator en mooie beelden zijn wel een belangrijke voorwaarde. Voor het bereiken van de mensen die zich niet snel uit zichzelf melden en het opbouwen van vertrouwen en een goede relatie werkt 1-op-1 contact het beste.

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en horen het ook heel graag als we nog iets vergeten zijn. Stuur dan gerust een mail naar Rinske.

Foto’s: Maarten Delobel en José Brand

Terug naar overzicht