Hoe geef je een gebied de beste invulling en creëer je tegelijkertijd draagvlak bij alle betrokkenen? in Almere wordt placetesting ingezet om samen met stakeholders te experimenteren en leren. Deze aanpak stimuleert mede-eigenaarschap, vergroot de bereidheid om te investeren en zorgt voor een optimale mix van functies die perfect passen bij de unieke identiteit van het gebied dat grenst aan de populaire wijk DUIN. 

De context

Het Almeerderstrand, veel meer dan alleen het oudste stadsstrand van Almere, is al decennialang een zeer geliefde plek voor bewoners en bezoekers. Sinds de komst van spektakeltheatergezelschap Vis à Vis in 2007 heeft het gebied een sterk cultureel profiel en een bovenregionale aantrekkingskracht. De huidige programmering trekt jaarlijks ruim 200.000 bezoekers. Met de aanleg van een uniek duinlandschap en de nabijheid van de populaire woonwijk DUIN groeit het potentieel van het gebied.
Gemeente Almere zag de verhuizing van Vis à Vis als het perfecte moment om het Almeerderstrand verder te ontwikkelen tot een door cultuur gedreven bestemming, zonder zelf grote investeringen te doen. Het doel: ruimte bieden aan marktinitiatieven die de aantrekkingskracht en functionaliteit van het gebied versterken.

 

Onze aanpak

We startten met een marktonderzoek naar de gevoelde potentie en de huidige reputatie van het gebied. Hier bleek een discrepantie te zitten tussen ambitie en huidige beleving van de plek. De potentie van het gebied werd stadsbreed gevoeld en steeds meer lokale partijen hadden interesse in het gebied. Almere zou op deze plek een enorme inhaalslag kunnen maken op het gebied van grootstedelijke culturele voorzieningen, ook op het gebied van de opkomende en populaire cultuurdisciplines. Dit zou echter wel een investering van de gemeente vereisen. Want uit gesprekken met marktpartijen, zowel commercieel vastgoed als cultureel, bleek dat het voor marktinitiatieven nog te vroeg was om in te stappen. Enerzijds omdat de volledige potentie van het gebied nog niet gezien werd en anderzijds omdat het juiste programma zich nog moet uitkristalliseren. De infrastructuur van het gebeid was nog in ontwikkeling en de bereikbaarheid was matig. Dit nog los van de actuele marktomstandigheden, zoals hoge bouwkosten, stikstofnormen en netcongestie, die nieuwe ontwikkelingen bemoeilijken.

Placebranding als kompas en filter
Placebranding vormt de basis van placetesting. Het draait om het ontdekken, versterken en delen van de authentieke waarden en kwaliteiten van een plek, met als doel een blijvende indruk achter te laten in de harten en geesten van mensen. Dit zorgt ervoor dat zij overwegen om er te wonen, werken, leren, ondernemen, sporten, investeren, of als bezoeker terug te keren. Samen met alle belanghebbenden, waaronder de gemeente, cultuurmakers, ondernemers en bewoners, hebben we in vijf creatieve sessies een placebrand ontwikkeld voor het Almeerderstrand. Dit resulteerde in een breed gedragen visie die aansluit bij de behoeften en aspiraties van zowel huidige als toekomstige gebruikers.

Het placebrand is vastgelegd in een urban canvas: een dynamisch document dat meegroeit en evolueert, terwijl de essentie en kern van het placebrand behouden blijven.

Innovatieve modellen
We ontwikkelden een organisatiemodel dat toewerkt naar een zelfstandige gebiedscoöperatie, gecombineerd met een hybride financieringsmodel. Dit model omvat subsidies, bijdragen van partners, en opbrengsten uit verhuur. Het placebrand dient als kompas bij het maken van keuzes over functies en initiatieven die bij het gebied passen.

Het resultaat

De eerste placetestingactiviteiten zijn in 2024 succesvol uitgevoerd. Hierdoor ontdekken steeds meer mensen het Almeerderstrand, en wordt het gebied aantrekkelijker voor ondernemers en culturele organisaties. Tegelijkertijd wordt geëxperimenteerd met samenwerking tussen verschillende strandpartners, wat een opstap is naar een toekomstige gebiedscoöperatie.

Impact
Met een relatief lage investering heeft de gemeente Almere een ontwikkeling in gang gezet die enorme impact zal hebben op het culturele leven, de aantrekkingskracht van het gebied en het vrijetijdsaanbod in de stad. Bovendien biedt dit project waardevolle lessen voor andere stedelijke ontwikkelingen, zowel in Almere als daarbuiten.

Wil je weten hoe placetesting en placebranding jouw project kunnen versterken? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

 

Terug naar overzicht