Samen met woningcorporaties, vastgoedeigenaren, lokale ondernemers en de gemeente Eindhoven werken wij, BRAND en Yellow Sunshine, aan een nieuwe toekomst voor de plek die nu 'WoenselXL' heet. De ambitie is om een plek te creëren waar de inwoners van Woensel zich tot aangetrokken voelen. Een plek waar ze kunnen ontspannen, eten, drinken, sporten, ontmoeten, werken, wonen en winkelen. Dat doen we samen met de Woenselnaren.

Midden in Woensel, het noordelijke deel van Eindhoven, ligt een plek die ‘WoenselXL’ heet. Toen het in 1971 werd geopend, was dit immense winkelcentrum een icoon van moderniteit. Inmiddels heeft de buurt het hart voor deze plek grotendeels verloren. Kil, grauw, leeg, zonder reden om het nog te bezoeken, is het commentaar. Samen met woningcorporaties, vastgoedeigenaren, lokale ondernemers en de gemeente Eindhoven werken wij, BRAND en Yellow Sunshine, aan een nieuwe toekomst voor dit gebied. Dit zal de komende 10 tot 15 jaar vorm krijgen.

Rolator in WoenselXL_Dave van Hout
Rolator in WoenselXL, foto: Dave van Hout

 

De ambitie is om een plek te creëren waar de inwoners van Woensel zich tot aangetrokken voelen. Een groene, aantrekkelijke en aansprekende plek waar ze zich welkom voelen. Een plek waar ze kunnen ontspannen, eten, drinken, sporten, ontmoeten, werken, wonen en winkelen. Een plek die perfect aansluit bij het unieke karakter van Woensel en waar bewoners, jong en oud, lokale ondernemers, maatschappelijke en culturele organisaties en creatieven allemaal graag een bijdrage aan leveren.

Maar hoe creëer je zo’n plek? Het kortste antwoord is: betrek naast de vakexperts ook de buurtexperts. Met andere woorden: geef bewoners, buurtorganisaties en lokale ondernemers een stem aan tafel. Zij weten als geen ander wat de plek uniek maakt, wat goed werkt, wat beter kan en wat er nog ontbreekt.

En dat is precies waarom we tools als place branding, placemaking en placetesting gaan inzetten voor dit nieuwe ‘hart van Woensel’. Net voor de zomer wonnen we de pitch en vorige week zijn we officieel van start gegaan met dit project. En daar draaiden we de rollen meteen om. Als eerste activiteit hebben we namelijk speciaal voor de vastgoedeigenaren, ontwikkelaars, ontwerpers, communicatieadviseurs en alle andere vakexperts een excursie georganiseerd onder de noemer ‘Kende Woensel?’. We haalden hen weg achter hun bureaus en zetten hen – letterlijk – aan de keukentafel van enkele Woenselse bewoners. En die hadden allemaal hun verhaal klaar.

Op bezoek bij Jan_Dave van Hout
Op bezoek bij Jan. Foto: Dave van Hout

 

Dat leverde de vakexperts niet alleen veel nieuwe inzichten en meer begrip op, maar ook een enorme lijst met ideeën over hoe het centrum beter kan. Een aantal van die tips bleek niet alleen heel nuttig, maar ook direct uitvoerbaar. En inderdaad, allemaal aangedragen door de buurtexperts,

Als start van het place branding proces gaan we de komende weken met de ‘Woenselse Waffelbus’ naar de verschillende wijken van Woensel. Hier vragen we, in ruil voor een wafel, de inwoners van Woensel naar hun mening over wat typisch is voor Woensel en hoe het toekomstige ‘hart van Woensel’ eruit zou moeten zien. Hoe kunnen we er een plek van maken waar ze graag nog eens komen?

We staan aan het begin van een lang proces en we hebben er zin in! Afgaande op deze eerste ontmoeting met enkele buurtexperts belooft het een inspirerend en vruchtbaar project te worden! Je kunt het project volgen via onze website, Instagram en LinkedIn.

 

Terug naar overzicht