fbpx

West Beat: de hartslag van Nieuw-West

Hoe zet je een plek op de kaart die voorlopig nog een bouwput is?

Het creëren van een plek van betekenis voor een stadsdeel in opkomst

De uitdaging

Voor veel Amsterdammers klonk Nieuw-West tot voor kort heel ver weg. Maar door het uitdijen van de stad wees de gemeente dit stadsdeel aan als een van de ontwikkelgebieden van Amsterdam. Op een kavel aan de Lelylaan zou de toegangspoort tot Nieuw-West moeten verrijzen. Lingotto en Studioninedots wonnen de uitgeschreven tender met een opvallend ontwerp en een stevige belofte. West Beat zou de hartslag van Nieuw-West worden, een plek waar zowel nieuwe als huidige bewoners zich thuis voelen.

Aan ons de uitdaging om samen met hen een nieuwe plek te creëren, met een passende identiteit en om al in de bouwfase toekomstige bewoners en ondernemers aan te spreken. Maar hoe betrek je hen én de buurt bij een grote bouwput, met minimale mogelijkheden voor fysieke activiteiten? Wij startten eind 2018 met de ontwikkeling van een place brand voor West Beat en de bijbehorende marketing- en contentstrategie.

Onze aanpak

De eerste stap was om samen met de belangrijkste stakeholders de ambitie, de visie en het concept van West Beat, zoals op hoofdlijnen beschreven in het winnende projectplan, aan te scherpen en te verdiepen. We namen het gehele team mee op ontdekkingstocht door de wijk om hen kennis te laten maken met de bijzondere initiatieven van Nieuw-West.

We positioneerden West Beat als katalysator voor de gehele ontwikkeling van Nieuw-West; oprecht, overstijgend, kosmopolitisch en een echte magneet. Als stip op de horizon zetten we het beeld van een bruisende plek waar de hele dag mensen in en uit lopen, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten bij een kop koffie en ondernemers met veel plezier aan hun bedrijf bouwen. Een plek die passanten nieuwsgierig maakt en naar binnen trekt en een must-see voor internationale bezoekers. Een woonicoon, bedrijvenbroeinest, horecahotspot en cultuurpodium in één.

In gesprekken met buurtbewoners en ondernemers haalden we vervolgens de unieke verhalen van Nieuw-West op. Deze verhalen vormden de basis voor de marketing- en contentstrategie. De lokale ondernemingen figureerden als decor in de campagne en dragen bij aan de merkversterkende events.

(tekst loopt door onder video)

Het resultaat

Het DNA van West Beat is vastgelegd op het Urban Canvas, de strategie op een A3. Dit merk is de basis voor alle verdere activiteiten. Samen met Das Buro ontwikkelden we een visuele identiteit waarin de iconische architectuur en de toekomstige bruisende programmering verbeeld zijn. Wegens de beperkte mogelijkheden op de plek zelf kreeg West Beat een sterke online zichtbaarheid met een website en een social campagne. Hier vertellen we niet alleen het verhaal van West Beat, ook ondernemers uit de buurt krijgen een podium. Dit verhaal wordt ook verteld in een video, in samenwerking met Hein Verhees, In het voorjaar van 2019 vierden we met onze buren Urban Resort en alle stakeholders de eerste zichtbare bogen tijdens een heuse Bogenborrel.

Benieuwd geworden naar de ontwikkeling van West Beat? Volg dan onze Facebookpagina en Instagram

Fotografie: Absent Matter
Video: Soulmademovies