Tree House

Het missende puzzelstukje voor Rotterdam Central District

Het Rotterdam Central District (RCD) is volop in ontwikkeling. In het gebied rondom deze OV-hub vind je corporates, start-ups, kwaliteitsrestaurants, een biertuin, koffiezaken, een salsaschool, sportscholen en een yogastudio. Midden in dit gebied ligt het Delftseplein, pal naast Rotterdam Centraal. De gemeente Rotterdam schreef vorig jaar een tender uit voor deze ontwikkellocatie. De opdracht: bedenk een concept voor een multifunctioneel gebouw dat echt iets toevoegt in het gebied. BRAND bedacht samen met Provast, PLP Architecture, Royal HaskoningDHV, J.P. van Eesteren, GBRE Global Investors, ZUS, Groos, Ron de Jong en Rebel Group het concept Tree House. En: we wonnen!

Uitdaging

In de ontwikkelvisie van het RCD staat ‘Mixone’ centraal, de ambitie om een zo interessant mogelijke mix van functies in het gebied te creëren. Dagelijks komen er verschillende mensen samen in het gebied: buurtbewoners, mensen die er werken, zakelijke reizigers, toeristen, dagjesmensen, Rotterdammers en vergeet vooral de taxichauffeurs niet. Deze mix van functies en mensen moet ook weer terugkomen in het nieuw te realiseren gebouw. Ondanks de nu al aanwezige buzz wordt het gebied ervaren als hard en stenig. Het mist beschutting en comfort. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat alle belanghebbenden gehoord worden en dat hun wensen zoveel mogelijk meegenomen worden in het plan.

Aanpak

Wij gingen in gesprek met de bewoners en bezoekers van het gebied en vroegen: wat mist hier? Er is behoefte aan een zachtere plek te midden van het harde glas en beton in het huidige RCD. Een comfortabele plek om anderen rustig te kunnen spreken of je even terug te trekken; het stationsgebied faciliteert op dit moment vooral de snelle ontmoeting. Met deze input in ons achterhoofd bedachten we met het Tree House team een concept voor een gebouw geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Tree House moet een plek worden die zuurstof geeft. Letterlijk door het gebruik van veel hout en groen. Maar ook door kwalitatieve buitenruimte en een podium voor de stad. Bij de ontwikkeling én uitwerking ervan betrokken wij niet alleen alle belanghebbenden, we kregen ook Rotterdamse en internationale partijen enthousiast als potentiële toekomstige gebruikers.

Resultaat

Ons winnend concept sluit aan bij het idee van de Mixone, maar ook bij de wens van bewoners en de vraag van de gemeente. Tree House wordt de plek waar alles samenkomt – mensen en functies. Iedereen kan er iets doen: wonen, werken, een kop koffie halen, lekker lunchen en dineren, borrelen, maar ook een voorstelling bijwonen, een workshop volgen of lekker bijpraten op de grote publieke trap. Tree House wordt hierdoor een gebouw met een sterke sociale functie – een ontmoetingsplek als een grote boom op een plein. Grotendeels uitgevoerd in hout is Tree House niet alleen een zacht, maar ook een zeer duurzaam gebouw. Als alles volgens planning loopt wordt Tree House in 2024 opgeleverd.