Tilburg – Capital of Social Innovation

Hoe vang je het unieke DNA van een stad?

De uitdaging

In Tilburg gebeuren mooie dingen! In 2015 deed de gemeente Tilburg voor de tweede keer een gooi naar de titel European Capital of Innovation. Het verhaal over de unieke Tilburgse aanpak ten aanzien van vernieuwing diende zó aantrekkelijk en helder mogelijk gepresenteerd te worden dat de stad genomineerd zou worden voor de titel. De gemeente Tilburg vroeg ons hoe ze hun verhaal het beste konden overbrengen.

Onze aanpak

We gingen op zoek naar het unieke DNA van Tilburg. De stad blijkt een voorloper in sociale vernieuwing. In Tilburg werken mensen veel samen en dat zorgt ervoor dat de stad het net even anders doet. En juist dat gevoel wilden we overbrengen. Het indieningsformat voor de prijsvraag leende zich daar niet voor, dus we ontwikkelden een tijdelijke website met een vrolijke, heldere video en infographics waarin drie voorbeeldprojecten werden uitgelicht. Deze website zette meteen de juiste toon.

Het resultaat

Tilburg staat op de kaart als stad van sociale innovatie! Al redde de inzending het niet tot de laatste negen, Tilburg ontving wel een speciale vermelding van de jury. Zij waren onder de indruk van de Tilburgse aanpak. De ontwikkelde video wordt door de gemeente en door partners intensief gebruikt als motor voor citybranding. Hierna ontwikkelden we nog twee video’s met de unieke Tilburgse aanpak op het gebied van sociale vernieuwing als thema, steeds met een net iets andere insteek en gericht op een andere doelgroep.

“De samenwerking was vanaf de eerste minuut goed, omdat BRAND The Urban Agency meteen goed aanvoelde waar wij naar toe wilden en beeld en gevoel had wat Social Innovation is. We deelden een ‘handen uit de mouwen’- mentaliteit. Aanpakken dus, tempo maken en snel schakelen. De zin “Tilburg, our dna has the future” was spot on. Zo zouden we het zelf nooit benoemen, maar het raakt precies waar het moest raken: onze trots benoemen. – Silvia Pauly, strateeg, gemeente Tilburg