Sportas Amsterdam

Hoe beweeg je gemeente, ondernemers, organisaties, bewoners en gebruikers in dezelfde richting?

De uitdaging

Het gebied dat strekt van het Olympisch Stadion tot aan het Amsterdamse Bos ademt al decennialang sport. Toen in de loop van de jaren 2000 met de mogelijke Nederlandse kandidatuur voor de Spelen de Olympische droom opnieuw ontstond, zou dit dé nationale hub voor sport en sportinnovatie moeten worden. De naam ‘Sportas’ zag het levenslicht, als tegenhanger van de Zuidas. De Olympische droom werd minder urgent, maar de positionering van het gebied bleef actueel. Verschillende ontwikkelaars en ondernemers zien nog steeds de potentie. Gemeente Amsterdam startte met de ontwikkeling van ruimtelijke visie op het gebied en vroeg ons de positionering uit te werken.

Onze aanpak

We spraken met de vele spelers in het gebied: de historische locaties, de vastgoedeigenaren, de ontwikkelaars, de sportaccommodaties, nationale sportverenigingen en ondernemers. Ook gingen we op zoek naar de verhalen uit het gebied. Op basis van die gesprekken en verhalen destilleerden we een ambitie die iedereen in het gebied met elkaar verbindt en waar concrete doelen uit voortvloeien: ‘voorrang voor sport!’. In dit gebied krijgen ondernemers, initiatieven en events op het vlak van sport en (sport)medische innovatie de wind mee.

Het resultaat

We leverden een Urban Canvas op; een heldere strategie, visueel vormgegeven. Deze kaart dient als navigator voor de verdere positionering van het gebied, kan dienen als basis voor verdere visuele uitwerking van het merk en biedt richting voor toekomstige samenwerking en communicatie.

”‘Triple A voor je branding’; met de energie en vastberadenheid van een topsporter richtte BRAND zich op het halen van de eindstreep. BRAND ontwikkelde voor én met ons een strategie waar alle partijen uit het gebied zich achter kunnen scharen en leverde daarmee een waardevolle bijdrage aan de Gebiedsvisie Sportas in wording.” – Anouk de Wit, spelverdeler Sportas, gemeente Amsterdam