Rotterdam Routes

Op welke manier kun je een nieuwe route-app onderscheidend en succesvol maken?

De uitdaging

Rotterdam is een van de hipste steden op aarde. Dit besef is ook internationaal doorgedrongen. Toch gaat nog zeker niet elke bezoeker in Rotterdam op ontdekkingstocht. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezoeker slechts 500 meter lopend aflegt. Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam wilde daar verandering in aanbrengen en vroeg BRAND The Urban Agency mee te werken aan de ontwikkeling van een app met routes door Rotterdam.

Onze aanpak

BRAND The Urban Agency ontwikkelde voor deze app het concept en is verantwoordelijk voor de samenstelling en redactie van de inhoud. Het opnemen van bestaande routes door Rotterdam vonden wij een mooi beginpunt, maar was volgens ons niet genoeg om de bezoeker te boeien. Rotterdam Routes vertelt daarom het verhaal van echte Rotterdammers. In een audio-tour nemen zij de bezoeker mee langs verborgen parels, bijzondere plekken en bekende highlights. In 2015 koppelde we hier voor het eerst een jaarlijks event aan met de titel Walk’in Rotterdam. Onder het mom van ‘het beste van Rotterdam in 1 dag’ organiseren we verschillende tours en activiteiten in de stad. Aan burgemeester Aboutaleb de eer om de eerste ‘gastheer’ te zijn van Walk’in Rotterdam. Hij stelde een route samen die eveneens beschikbaar is via de app Rotterdam Routes. Als aftrap gaf hij een VIP-tour aan een aantal prijswinnaars.

Ook de communicatie rondom de app is in handen van BRAND The Urban Agency. Met een doorlopende on- en offline communicatiecampagne richten wij ons op onder andere (inter)nationale toeristen, maar ook op inwoners van Rotterdam.

 

Het resultaat

Door vanaf het begin samen te werken met diverse mensen en organisaties creëerden wij direct betrokkenheid en een breed draagvlak. Het uitgebreide netwerk dat we opbouwden rondom de app stelt ons in staat waardevolle verbindingen te leggen. En door aan te sluiten bij populaire initiatieven als de Social Media Week, Rotterdam Running Crew, Gers!, Instawalk010, Rotterdam viert de stad! en North Sea Jazz groeit de community snel. De app is inmiddels ruim 35.000 keer gedownload.

“BRAND heeft vanuit ons basisidee een concept ontwikkeld dat duidelijk aanslaat. Zij kennen de stad, en weten de juiste mensen en organisaties te vinden. Met hun enthousiasme en daadkrachtige aanpak was de app binnen de kortste keren een hit in de stad en daarbuiten.” – Ruud Breteler, Bureau Binnenstad, Gemeente Rotterdam

Rotterdam Routes is mede mogelijk gemaakt door Mothership, Zicht online en YipYip.