Mag ik deze dans van u?

Hoe geef je mensen met Parkinson meer bewegingsvrijheid?

De uitdaging

In Nederland zijn er 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Hoewel de ziekte voornamelijk oudere mensen treft, is de jongste pas 8 jaar oud. Deelname aan het openbare leven is voor mensen met Parkinson lastig, omdat de beperkingen in bewegingsvrijheid door de omgeving meestal niet als ziektebeeld worden herkend. Vaak wordt men aangezien voor dronken of sloom, en aangemaand tot opschieten. Dance for Health zet zich in om met dans de kwaliteit van leven van mensen met Parkinson te verbeteren. De uitdaging was om meer Parkinsonpatiënten en mensen uit de zorg kennis te laten maken met de kracht van dans. Tegelijkertijd was het doel de ziekte meer bekendheid te geven bij een breder publiek en begrip en geduld voor mensen met Parkinson te kweken.

Onze aanpak

In 2015 bekroonden de VPRA en vakblad Communicatie het concept voor deze campagne met de Dutch PR MVO-Award voor het beste en vernieuwende PR-idee voor een maatschappelijk initiatief. Met het toegekende realisatiebudget ontwikkelden we met en voor Dance for Health de campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ om te laten zien dat dansen mensen met Parkinson weer plezier geeft in simpelweg bewegen. De nadruk lag op het positieve effect van de wekelijkse danslessen voor de deelnemers, die zich door het dansen vrijer kunnen bewegen en zich zowel lichamelijk als mentaal sterker voelen.

Ik voel me weer mens in plaats van patiënt – Martin Giling

Crowdsourcing was de basis van deze campagne. In een promotiefilm werden eind januari 2016 wereldwijd mensen opgeroepen om mee te dansen met de Parkinson dansers door een eigen dansfilmpje in te sturen. De promotiefilm werd door een groot netwerk van partnerorganisaties en dansliefhebbers in binnen- en buitenland gedeeld. Van de ruim veertig ingezonden video’s uit heel de wereld werd een prachtige virtuele dansvoorstelling gecompileerd. Deze ging tijdens Wereld Parkinson Dag op 11 april in de Rotterdamse Schouwburg in première en reist nu verder de wereld over. Op het speciale dansevent waren er ook bijzondere optredens van Scapino Ballet Rotterdam en deden de ruim 200 bezoekers allemaal mee aan een dansworkshop onder leiding van balletmeester Andrew Greenwood. Iedereen – met of zonder Parkinson – was welkom.

Ik ben geen patiënt maar een danseres – Yolande Andeweg

Met het live event en de virtuele dansvoorstelling wilden we zoveel mogelijk mensen met Parkinson overtuigen om zich in te schrijven voor de Dance for Health danslessen.

Het resultaat

De promotiefilm werd meer dan 100.000 keer bekeken en honderden keren gedeeld. De kracht van social sharing zorgde voor ruim veertig inzendingen van dansfilmpjes over heel de wereld voor de compilatievideo, een sterk staaltje crowdsourcing. Er kwam aandacht in lokale, regionale en nationale pers van zowel publieksmedia als vakmedia in de sectoren dans en zorg. Het aantal volgers op social media groeide met bijna 60%. Het aantal deelnemers aan de lessen groeide met ruim 25%.

Maar bovenal werden mensen met Parkinson op een positieve manier en in hun eigen kracht in het zonnetje gezet.