Internationale Architectuur Biennale Rotterdam

Hoe vergroot je de zichtbaarheid van een tijdelijke biennale?

De vraag

De zesde editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, IABR–2014–URBAN BY NATURE– opende mei 2014 in de Kunsthal te Rotterdam. Het thema van deze editie was ‘de stad als natuur’. Net als in 2011 was BRAND The Urban Agency verantwoordelijk voor de complete marketing- en communicatieaanpak.

Onze aanpak

De IABR heeft een duidelijke maatschappelijke agenda en wil hiervoor een breed draagvlak creëren. Hiervoor moet een verhaal verteld worden, aan zowel professionals, stedenbouwkundigen, bestuurders en beleidsmakers, maar ook aan mensen die persoonlijk in het thema geïnteresseerd zijn. Vele kennisinstellingen, organisaties en bedrijven hebben zich gecommitteerd aan de agenda van de IABR en leverden een bijdrage aan de tentoonstelling. In onze campagne speelde de samenwerking met deze partijen en het activeren van hun achterban een grote rol. Ook gingen we met een aantal mediapartners een intensieve samenwerking aan.

Wat het opleverde

Onze campagne zoomde in op de verschillende doelgroepen. We boden verdieping voor de professional onder meer via verschillende vergaande mediapartnerships. De Rotterdammer leerde meer over zijn eigen stad via blogs, een aparte rondleiding en een route door de stad. Museumbezoekers vertelden het verhaal van de IABR met onze kinderspeurtocht door aan hun kinderen.

Samenwerking met events zoals de Shell Ecomarathon en North Sea Jazz Festival leverde zichtbaarheid op onder aanpalende doelgroepen en zorgde voor een verdere verankering van de IABR in de stad.