Stap met Bright Park in de wereld van technologische innovatie

Hoe maak je stadsbewoners enthousiast voor de technologische innovaties die nodig zijn om onze manier van leven te verduurzamen?

De uitdaging

Waar we vroeger in groten getale zonder nadenken de auto pakten, de kraan lieten lopen of ons uren onder die warme terraslamp nestelden, denken we tegenwoordig wel twee keer na voor we zoiets doen. Want ja: het klimaat. We zijn ons steeds bewuster geworden van de invloed van onze levensstijl op onze leefomgeving – en proberen daar in wisselende mate iets aan te doen. Waar we ons echter niet bewust van zijn, zijn de talloze beschikbare technologische innovaties die op kleine schaal een positieve bijdrage aan het klimaat kunnen leveren! Deze technologieën kunnen zeker in een tijd van verstedelijking van grote waarde zijn, maar blijven nog teveel op de plank liggen.

De vraag is dus: hoe maken we mensen bewust van de legio mogelijkheden die de hedendaagse technologie ons biedt? Hoe worden nieuwe technologieën meer zichtbaar voor het grote publiek? En hoe kunnen we stadsbewoners enthousiasmeren om deze technologische innovaties ook daadwerkelijk zelf te gaan gebruiken?

De aanpak

Zoals wel vaker bij nieuwe, onbekende dingen: je moet het gewoon zien! Die technologische innovaties moeten dus zichtbaar en tastbaar worden voor een breed publiek. Met dat doel ontwikkelden we samen met BLOC het concept van Bright Park: het meest circulaire, duurzame en slimme park ter wereld. Het park laat stadsbewoners op ongedwongen manier kennismaken met de technologische innovaties die nodig zijn om onze manier van leven te verduurzamen – en dat in de vertrouwde omgeving van een bestaand park. Daarnaast zagen we een kans voor co-creatie. In Bright Park komen jonge innovators en pionierende corporates bij elkaar en krijgen ze een podium om hun producten te presenteren aan een breder publiek.

Het resultaat

Bright Park heeft de potentie om het publieke bewustzijn van zowel de veranderende wereld als de mogelijkheden van technologie te vergroten. Door een toegankelijk en aantrekkelijk technologisch park te creëren, zetten we de potentie van innovaties om in werkelijkheid en wakkeren we de nieuwsgierigheid van een breed publiek aan. Wat je dan zoal ziet? Een waterproducerende fontein, een paviljoen van zeezout, een CO2-absorberende vijver, zonnefietspaden, een eco-escaperoom en een waterzuiverend zwembad, bijvoorbeeld! Door een leuke dag uit te combineren met de interactieve ontdekking van innovaties interesseren we zo ook de jongste generaties voor technologie.

Er wordt op dit moment hard gewerkt om Bright Park werkelijkheid te laten worden. Hou ons in de gaten voor meer ontwikkelingen!

Voor meer informatie, zie de website van BLOC.

Afbeelding: © Living Light van Ermi van Oers.