Nu we de lokale ondernemers niet meer vanuit kantoor kunnen steunen (lees: veel koffie, groene sapjes en croissantjes halen bij Hopper), probeert ons team dit vanuit huis toch voort te zetten. Helemaal in deze tijd is het juist van belang dat we, als we dit kunnen, de lokale ondernemers een steuntje in de rug bieden. En wat een creatieve oplossingen zien we voorbijkomen! Geïnspireerd door o.a. de Volkskrant, besloten we daarom ook onze eigen favoriete lokale ondernemers in het zonnetje te zetten.

Rinske
“Dankzij mijn local heroes kom ik aan mijn dagelijkse dosis koffie, gezond eten en training. Waar zou ik zijn zonder?! Daarom was kiezen ook verschrikkelijk lastig. Kiezen voor slechts 1 was onmogelijk, dus het werden er 2.”

Yogaground
“Over snelle en creatieve oplossingen gesproken. Toen de lockdown op 15 maart om 18:00 inging, ging Yogaground op de vroege maandagochtend van 16 maart al de lucht in met haar allereerste yogales via Instagram Live. Sindsdien zorgen Ferdinand, Jorden en hun team ervoor dat niemand ook maar één dag zonder yoga door het leven hoeft te gaan. Dagelijks biedt Yogaground haar community twee lessen, die daarna een week beschikbaar blijven via Youtube. En naast al het regelen en opnemen van de dagelijkse video’s, starten ze binnenkort ook nog met een crowdfundingactie om hun community te versterken en uit te breiden.”

The Harvest – Rotterdam
“Mijn buurman Wessel startte zijn restaurant De Harvest op hetzelfde moment dat ik naar de Proveniersstraat verhuisde. Zeker eens per week loop ik met een eigen bord naar binnen om bij hem superlekker én -gezond avondeten te halen. Zijn restaurant moest natuurlijk dicht vanaf 6 april, maar hij herpakte snel met afhaalmaaltijden. Wessel’s huurbaas gaf hem ongevraagd een maand huurkorting (de held!) wat mij weer inspireerde tot het schrijven van een column voor gebiedsontwikkeling.nu. Het zijn juist deze lokale ondernemers die kleur geven aan onze stad. Wees zuinig op ze!”

The Harvest ondernemer

Annemiek
Sports Fit Lab – Rotterdam
“Ongeveer 6 weken waren de deuren van de nieuwe vestiging van Sports Fit Lab in Rotterdam geopend, toen deze begin maart alweer moesten sluiten. Een grote teleurstelling voor Murat en Kelly die een gevarieerd aanbod van krachttraining, cardio en groepslessen als yoga en pilates aanbieden. Tijd voor een nieuwe aanpak. Hun social media vulde zich al snel met home workouts en ze bieden training aan op een veilige manier. Personal training voor een gereduceerd tarief en vrij trainen in de gym op reservering waarbij je de ruimte bijna voor jezelf hebt.”

Claudia
Fred’s Kitchen – Amsterdam
“Mijn lokale favoriet is Fred’s Kitchen. Het eerste restaurant dat zich vestigde in de plint van het woonproject De Werf. Het Aziatische shared dining concept komt van Roy. Geen grote keten dus, maar een eigen culinaire droom van Landsmeerder. Zelfs nu blijven Roy en co betrokken bij de buurt door hun terras buiten te laten staan, zodat ik en mijn buren hier nog steeds met social distance van de zon kunnen genieten. De heerlijke sushi bezorgen ze tegenwoordig aan huis. Uiteraard loop ik zelf even naar beneden om het op te halen.”

Thomas
De Burgemeester – Rotterdam
“Mijn lokale favoriet is De Burgemeester. Deze jonge bar van Anne Satter en Marijn Roon is in korte tijd een begrip geworden in mijn buurt. Ze maakte een plek met een laagdrempelige sfeer waar iedereen zich op zijn gemak voelt, om bijvoorbeeld een bordspelletjes te spelen. Om ook nu dit gevoel in de buurt te creëren hebben ze besloten weekend pakketten te maken. Hierin zit niet alleen een proeverij en hapjes, maar ook puzzels en spellen gemaakt door hun eigen designer. Hierdoor kan ik mijn zondagen nog steeds spenderen bij de Burgermeester.”

Burgemeester

Gwenda
Mica Coffeebar – Haarlem
“Na enkele dagen thuis doorgebracht te hebben vanwege de ‘intelligente lockdown’, besloten Sophie en Annemarie dat zij simpelweg niet thuis konden zitten en niets doen. De oplossing: ze veranderden Mica Coffeebar in Haarlem in takeaway heaven. Een enorme uitkomst voor mij! Nu is een koffiepauze een welkome verandering tijdens mijn lange werkdagen. En natuurlijk ook af en toe met een stukje vegan bananenbrood erbij (sst). De twee zussen zijn blij dat ze nog steeds bezig kunnen zijn en serveren gelukkig nog steeds aan vele klanten. Op 1,5 meter afstand, natuurlijk.”

Anke
ROTT. brouwers – Rotterdam
“Het zijn gekke tijden, ook voor ROTT. Brouwers. Lisette en haar vriend gingen voor de crisis op vakantie naar Nieuw-Zeeland. Twee weken later dan gepland konden ze terug met een repatriëringsvlucht. Nu werken ze net als de rest van Nederland zoveel mogelijk vanuit huis en proberen ze daarnaast ook hun brouwerij draaiende te houden. De horeca is dicht en daarmee valt een groot deel van de bestellingen weg. Ook slijterijen zijn wat voorzichtiger met bestellen en de nodige bierfestivals zijn al afgelast. Kortom, dan moet je creatief zijn en zorgen dat de consument rechtstreeks bij je kan bestellen. En dat kan dus nu en gewoon per post! Speciaal voor iedereen die thuis, in het raamkozijn, op balkon of in de tuin wil genieten van super lekkere biertjes: check de ROTT.mix doos. Laat je verrassen, stel zelf samen en support deze locals!”

Pascalle
Markt 010 – Rotterdam
“Soms mis ik de chaos van de markt in Rotterdam: de mensen, de vele kraampjes en ondernemers die hun producten verkopen. Dit is allemaal niet meer mogelijk voorlopig. Voor degenen die altijd op de markt staan is dit een grote klap – want wat is lokaler dan een marktondernemer?
Gelukkig hebben ze nu de krachten gebundeld en zijn ze de samenwerking aangegaan met de drie vrienden Jort, Jorrit en Quinten, die hen helpen hun producten te verkopen én de markt open te houden. Met Markt010 kun je gewoon nog elke dinsdag en zaterdag de markt bezoeken, maar dan net wat anders. Zo ben je tussen het thuiswerken door nog steeds voorzien van je kistje groenten!”

Zit een voor jou onmisbare ondernemer hier niet tussen? Laat het ons dan hier weten. 
We delen de afgelopen weken veel van onze favorieten. Kijk ook eens naar onze lijst met podcasts en boeken waar we geen genoeg van kunnen krijgen. 

Terug naar overzicht