Amsterdamse Poort verandert de komende jaren van winkelgebied naar kloppend hart van Zuidoost, de smaakmaker van Amsterdam. Samen met eigenaar CBRE GI, beheerder CBRE, ontwikkelaar 3W en de gemeente Amsterdam, maar vooral ook met lokale ondernemers, bewoners, kinderen, jongeren en creatieve geesten zetten we onze schouders onder deze opgave. Dit alles zodat deze plek de eigen, herkenbare identiteit van Zuidoost behoudt: authentiek, gastvrij, energiek en verrassend. Met dit nieuwe kunstwerk in Amsterdamse Poort zetten we één van de eerste, zichtbare stappen in deze richting.

Sinds deze maand siert een grote muurschildering de gevel van New Metropolis, dependance van Pakhuis de Zwijger, middenin Amsterdamse Poort. Kunstenaar Munir de Vries heeft in dit werk, de toekomstdromen van tientallen bewoners van Zuidoost verwerkt. Ter ere van de lancering van deze muurschildering vroegen wij dichter Sydney Lowell een gedicht te maken, geïnspireerd op het thema ‘groei’. Haar boodschap: ‘Zonder verandering geen groei’.

 

Dromen achterlaten in het atelier

In de periode december 2019 tot en met maart 2020 nodigden wij kinderen, jongeren en volwassen uit om mee te doen aan graffiti workshops in een speciaal ingericht kunstatelier in de Amsterdamse Poort. Zij maakten eigen kunstwerken over hun dromen voor het gebied. In de gesprekken in het atelier voerde één thema duidelijk de boventoon: groei. Veel deelnemers aan de workshop vertelden dat zij de jongere generaties de kansen willen geven die zij zelf niet altijd gehad hebben. Op basis hiervan maakte Munir zijn kunstwerk waarin verschillende manieren om te groeien verwerkt zijn.

De muurschildering is mede mogelijk gemaakt door alle betrokken bewoners van Zuidoost, Annemarie Tiebosch, Mahmoud Mohamed, Gemeente Amsterdam, CBRE Global Investors, Pakhuis de Zwijger en CBRE. 

Lees hier meer over placemaking, placetesting en co-creatie.

Terug naar overzicht