Wanneer: Maandag 27 mei, 15.00 – 18.30 uur

Waar: Rotterdam

Wat betekent het voor de identiteit van een stad als deze continu in verandering is? Het is een vraag waar vele stadsmakers zich mee bezig houden en het is het inspirerende verhaal en de stedelijke uitdaging waar Christchurch voor staat. Het hart van de stad, het CBD, verdween. Onlangs werd de stad opgeschrikt door een aanslag. Hoe bouw je een stad opnieuw op; fysiek en in reputatie? En welke rol nemen overheid, eigenaren, ontwikkelaars, ondernemers én de inwoners hierin?

Tijdens deze middag hoor je het verhaal uit de eerste hand; local hero’s vertellen over de wederopbouw van hun stad, de kracht van de community en het hervinden van de identiteit van Christchurch. Ook staan ze kritisch stil bij de rol van lokale en nationale overheid hierin.

Bedenk met hen wat de koers naar de toekomst zou kunnen en moeten zijn. De ideeën die we deze middag bedenken brengen we over aan de stad.

Na de talkshow vertonen we de indrukwekkende documentaire The Art of Recovery (zie kader).

Bijdragen uit Christchurch

Nicole Lauenstein | Architect & urban planner betrokken bij de wederopbouw | live aanwezig
Tim Loftus | Brand Manager, ChristchurchNZ | via videobijdrage
Mike Fisher | Placemaker, voormalig Team Lead Urban Planning Christchurch | via videobijdrage

Programma

15.00 uur     Inloop
15.15 uur     Start talkshow
16.30 uur     Pauze
16.45 uur     Start film
18.15 uur     Napraten en borrel

Aanmelden

Meld je aan door Claudia een mail te sturen.

Documentaire: The Art of Recovery

Op 22 februari 2011 wordt Christchurch opgeschrikt door een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter. Het laat de stad in een puinhoop achter. Nadat het eerste puin geruimd is, wordt de veerkracht van de samenleving zichtbaar. De ruimte die de ingestorte gebouwen hebben achtergelaten, biedt ruimte voor creativiteit. Plotseling is er ruimte om te dansen en te tuinieren. De film laat zien hoe de publieke ruimte bottom-up opnieuw uitgevonden wordt. En stelt daar de gecentraliseerde overheidsplannen voor herstel tegenover. Hoe breng je de ziel van een stad terug na een ramp? (2015, 85 minuten, Engels gesproken)

Waarom Christchurch?

Rinske werkte in maart van dit jaar (slechts luttele dagen vóór de aanslag) met het marketingteam van ChristchurchNZ aan het nieuwe verhaal van de stad en de manier waarop Christchurch zich opnieuw op de kaart kan zetten. Ook sprak Rinske met vele inwoners, ondernemers, architecten en beleidsmakers. Dit resulteerde in een blog. Hier ontstond het idee om ook in Nederland een sessie te organiseren met Nederlandse stadsmakers om elkaar te kunnen inspireren en van elkaar te kunnen leren. 

Terug naar overzicht