Laten we water inclusief maken!

Ruimte in de stad staat altijd onder druk. Steeds meer mensen wonen op een klein oppervlak. Maar soms zien we voor de hand liggende oplossingen over het hoofd. Net als onze daken biedt ook het water in de stad enorme kansen. Om op te wonen, als vervoersmogelijkheid, om voedsel op te verbouwen, maar ook om op te recreëren. Maar het water is nog lang niet voor iedereen even bereikbaar.

Met het Watermanifest doen verschillende Rotterdamse partijen een oproep aan de gemeente: maak stadmaken op het water makkelijker. Minder regels, minder gedoe, meer ruimte voor experimenten en tijdelijke initiatieven. Met daarnaast het dringende verzoek om het waterbeleid in Rotterdam ook duurzaam te verbeteren. Door bijvoorbeeld een wethouder Water aan te stellen en een overkoepelde watervisie te maken. Zo kan Rotterdam havenstad koploper worden in inclusief watergebruik.

Op 8 juli overhandigden de Rotterdamse Watermakers dit Watermanifest aan wethouder Bas Kurvers. Dit deden we natuurlijk óp het water.

Het idee voor het Watermanifest ontstond tijdens het Stadmakerscongres van afgelopen november. Daar verenigden een groep enthousiaste waterstadmakers zich. Het Rotterdamse water verdient meer aandacht én meer programma. Er zijn ideeën in overvloed; een drijvend buurtpark, drijvende moestuinen, een drijf-in bioscoop en verschillende watersportactiviteiten. Maar op dit moment is het complex om iets op het water te programmeren. Meerdere ‘eigenaren’ hebben verschillende belangen en de goede ideeën stranden vaak vroegtijdig in regelbrij en trage procedures. Hopelijk is het Watermanifest een eerste flinke stap in de juiste richting.

Oproep
Een oproep aan alle Rotterdamse Watermakers, wij komen graag in contact met jullie om ideeën en krachten te bundelen. Neem contact op met Sander Waterval van Floating Rotterdam via sander@floatingrotterdam.nl of 06-26076754 en zet het gesprek voort.

 

Fotocredit: Danny Havelaar