Musea & Social Media

4 praktische tips om fans aan je te binden

Om als museum in contact te blijven met bezoekers zijn social media een gouden oplossing. Maar hoe zet je je kanalen effectief in? Ik help je op weg met 4 praktische tips:

1. Keep it short

Afgerond is 9 op de 10 Nederlanders* actief op social media. Deze actieve groep mensen heeft een aandachtspanne van slechts 3 seconden. I kid you not! Zorg dat je opvalt tussen alle posts en hun aandacht op social media trekt met een pakkende en goed geschreven boodschap. Houd het vooral kort. Voor meer verdieping kun je ze altijd doorverwijzen naar je website.

2. Be current

Het grootste deel van de museumbezoekers haalt zijn informatie over musea niet op de website, maar via social media. Zorg daarom dat je verschillende kanalen up-to-date zijn; breng de huidige collectie en tentoonstellingen onder de aandacht, de events die op de planning staan etc. Nu je fans toch al op je socialmediakanalen naar informatie aan het zoeken zijn, kun je het hen net zo goed zo makkelijk én aantrekkelijk mogelijk maken om online toegangskaarten te kopen. Een andere manier om actueel te zijn is door de eindeloze live opties te gebruiken: live video op Facebook, Insta stories, Snapchat etc. Take your pick!

3. Weet wie je fans zijn

Weet wie je fans zijn, waarom ze jouw museum volgen en speel daar op in. Maar vergeet vooral niet het verhaal te delen dat jij wilt vertellen. Kies voor elk verhaal het medium dat hierbij past. Een leuke behind-the-scene foto past perfect op Instagram, maar het aankondigen van een nieuw event wil je misschien via Facebook of Twitter doen.
Als je weet wie je fans zijn, is het ook leuk om hen een podium te geven op jouw kanalen. Zij zijn tenslotte je doelgroep en hoe leuk is het als zij zichzelf terug zien op de Facebookpagina van hun favoriete museum? Interactie gegarandeerd!

4. Vergeet je buitenlandse bezoekers niet

Nederland is steeds populairder bij toeristen. Hoe bereik je hen? Instagram is the magic word! Met Engelse copies en internationale hashtags kunnen (toekomstige) bezoekers je vinden én begrijpen. Een andere optie is om posts in twee talen te posten. Facebook heeft hier handige opties voor. Explore & discover!

Wil je graag advies over het gebruik van social media voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op. Je vindt ons op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram!

 

Referentie:
* http://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2016-whatsapp-overstijgt-facebook