Online succes met Instagram en Snapchat

Om jouw doelgroep te blijven boeien, zal je als bedrijf of organisatie moeten inspelen op belangrijke trends en ontwikkelingen. Zeker op het gebied van online media gaan deze ontwikkelingen erg hard waardoor het soms lastig is om bij te blijven.

Met name jongeren brengen heel veel tijd online door. Twee apps waar zij volop gebruik van maken zijn Instagram en Snapchat. Via deze kanalen kunnen ze foto’s en video’s delen met vrienden en volgers. Maar hoe kan je als bedrijf deze social media effectief inzetten en waarom zou je dit doen? We zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rijtje.

De groei van Instagram

Instagram is een social platform waarmee je als organisatie de interactie op kunt zoeken met volgers en je verhaal op een visuele manier kunt overbrengen. De app groeit enorm en heeft inmiddels 300 miljoen actieve gebruikers, maar liefst 20 miljoen meer dan Twitter. In minder dan twee jaar tijd heeft Instagram haar gebruikersaantallen weten te verdrievoudigen. Onder jongeren (tot 18 jaar) is de app zelfs populairder dan Facebook. Maar ook de 20+ doelgroep weet Instagram steeds beter te vinden.

Waarom Instagram?

Binnen Instagram wordt er veel gebruik gemaakt van hashtags, tags, reposten en comments wat de traffic naar jouw pagina een enorme boost kan geven. Dit ervaarden wij bijvoorbeeld binnen twee van onze projecten; Fietsfan010 en het China Light Festival. Door een duidelijke hashtag te communiceren kregen wij reacties van fietsfans die mee dachten over veilig fietsen in Rotterdam en foto’s van het fotogenieke lichtfestival, die wij vervolgens konden doorzetten op de officiële pagina. Door deze promotie vanuit de ‘crowd’ kregen wij free publicity en ontstond interactie met onze doelgroep, wat zorgde voor een hogere betrokkenheid.

FF

blog CL

Sinds enkele maanden is het ook mogelijk om in Nederland te adverteren op Instagram. Het adverteren kan in meerdere formaten. Denk aan enkele foto-advertenties of carrousel-advertenties waarbij gebruikers door meerdere foto’s kunnen scrollen. Ook video-advertenties behoren tot de mogelijkheden met een maximale duur van 30 seconden. Een bijkomend voordeel van Instagram is dat volgers bewust kiezen wat ze willen zien. De posts gaan niet op in andere content, zoals posts die vrienden liken.

De populariteit van Snapchat

Terwijl Instagram gaat over picture perfect beeld en video, kan je op Snapchat niet achteraf content uploaden. Alles is real time en daardoor ook realistischer. Berichten die verstuurd worden, zijn slechts 1-10 seconden in beeld. Eén keer per dag kun je een Snapchat opnieuw bekijken, dat doe je met de replay knop. Snapchat is vooral populair onder jongeren, de app heeft dagelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. 71% van de Nederlandse gebruikers is tussen de 12 en 17 jaar oud. De populaire kanalen op Snapchat geven inzicht in de echte levens van beroemdheden, modellen, bloggers en die van social influencers.

Waarom Snapchat?

Omdat content maar kort beschikbaar is op Snapchat leent het kanaal zich uitstekend voor previews van bijvoorbeeld producten en muziek, maar ook voor ‘achter-de-schermen’ kiekjes en video’s. Volgers voelen zich bevoorrecht omdat zij inzicht hebben in wat er gebeurt bij een bedrijf of omdat zij als eerste iets mogen zien of beluisteren. Omdat de content weer snel verdwijnt, is er meer aandacht voor wat er gepost wordt. Merken boeken ook succes door persoonlijk contact op te zoeken met volgers en ze leuke vragen te stellen.

Het delen van kortingsacties en promotiecodes is iets wat binnen Snapchat goed werkt voor bedrijven. Daarnaast gaan merken partnerships aan met online influencers om een bredere achterban te creëren voor hun product of dienst. Zo ging Vodafone in september aan de slag met de Snapchat-campagne ‘Voor jongeren door jongeren’. Het Snapchat-account werd acht weken lang beheerd door twee jonge prepaid gebruikers. Social media persoonlijkheden werden betrokken en zetten ook uitdagende Snapchat-challenges uit voor hun volgers. De combinatie van bekende gezichten en spelelementen zorgde voor een hoge mate van betrokkenheid onder volgers. Daarnaast konden Snapchatters elke vrijdag kans maken op VIP-kaarten voor festivals, kortingen bij winkels en op extra databundels. snapchat

Deze nieuwe kanalen lijken misschien heel spannend, maar in feite worden er traditionele strategieën toegepast zoals exclusiviteit creëren, interactie opzoeken, influencers als ambassadeurs gebruiken en leuke acties uitzetten.