Succesvol campagne voeren op social media

Wil jij zo veel mogelijk bezoekers trekken naar je event, een actieve community opbouwen of je publiek optimaal bereiken? Lees hier hoe je zelfs met een klein budget een succesvolle social media campagne kan neerzetten. Van start tot finish.

Voordat je begint

Door social media in te zetten geef je jouw publiek een stem. Zij kunnen reageren op updates en ervaringen delen met hun omgeving. Zoek uit op welk platform je publiek het meest actief is zodat je de juiste kanalen inzet. Maarrr, don’t shoot for the tool! Een succesvolle social media campagne zit niet in het gebruik van zo veel mogelijk kanalen. Maar om de kanalen die je gebruikt zo effectief mogelijk in te zetten.

Stel jezelf de volgende vragen om tot een goede strategie te komen:

  • Wat is je doel?
  • Wat wil je vertellen? En aan wie?
  • Wanneer wil je communiceren?
  • Wat wil je met de feedback?

Verplaats je vervolgens in je publiek. Is de informatie die je deelt voor hen relevant, dan kan dit een belangrijke rol spelen in het aankoopproces.
Én wacht niet te lang met de start van je campagne. Voorpret is de leukste pret. Neem je publiek mee in de opbouw naar je event. Biedt ze bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen of prikkel de verwachtingen met een trailer of teaser.

Tijdens het event

En dan is het zo ver, het event gaat van start. Jouw inspanningen op social media hebben een piek bereikt en inmiddels communiceer je met je publiek op meerdere momenten per dag, via meerdere kanalen. Hoe houd je dit vast?

Maar liefst 66% van de bezoekers is online tijdens jouw evenement*. Vergroot daarom ook gedurende je event de beleving van je bezoeker. Door actief deel te nemen in het gesprek op social media kun je vragen beantwoorden en reageren op je publiek. Gebruik een slimme hashtag (#) om vindbaar te zijn. Op die manier kun je zelf monitoren wat er over jouw event gezegd wordt en bijsturen waar nodig.

Tijdens het evenement kiest je publiek welke onderdelen van het programma ze willen volgen en gebruiken social media om een keuze te maken. Ondersteun ze in dit keuzeproces door onderdelen te highlighten of door tips te geven op basis van interesses.

De afterparty

Probeer het positieve gevoel ook na het event zo lang mogelijk vast te houden. Blik terug, vat samen en kijk vooruit. Plaats foto’s van je bezoekers en nodig hen uit hun positieve ervaringen te delen. Maak een aftermovie of een Storify waar de leukste momenten over jouw event in verzameld worden.

Na afloop gaat 30% van de bezoekers opzoek naar een volgend event

Staat de datum voor een volgend event al vast? Dan is dit hét moment om te beginnen met promoten. Blijf actief op social media, ook al is het op een lager pitje. Je hebt een mooie community opgebouwd en die fans wil je natuurlijk niet verliezen.

Veel succes!

* bron: thinkwithgoogle.com

Bekijk hier de presentatie over social media & events.