Vijf tips voor een succesvolle promotie van jouw evenement

Je hebt veel verschillende middelen ingezet en een enorme inspanning geleverd, maar toch niet het aantal bezoekers, de media-aandacht of online buzz gehaald waar je op gehoopt had. Herkenbaar? Grote kans dat je niet de juiste middelen inzet, nèt een verkeerde timing hebt of toch niet het juiste publiek hebt weten te bereiken.Om aandacht voor jouw evenement te krijgen, heb je een scala aan middelen tot je beschikking; PR, social media, advertenties, outdoor campagnes, fieldmarketing, events, word-of-mouth, website, direct marketing etc. Maar succesvolle promotie gaat niet alleen om het inzetten van veel middelen. Het gaat er vooral om de middelen zó goed op elkaar aan te laten sluiten dat ze elkaar versterken en zo het maximale effect sorteren.

Door te investeren in kennis over je publiek, het monitoren van de effectiviteit van je kanalen en tussendoor (durven) bij te sturen, maak je de kans dat je event slaagt vele malen groter. Hieronder geven we je  vijf tips die je direct kunt toepassen op je eigen event:

1. Weet wie je publiek is

Wanneer je weet waar je publiek vandaan komt, wat ze nog meer doen in hun vrije tijd en wat hen bezig houdt, kun je ze heel gericht benaderen. Maak hiervoor gebruik van publieksonderzoek van eerdere edities van je event of leer van soortgelijke events. Wil je nog een stap verder gaan? Vraag het ze zelf. Richt een panelgroepje op van potentiële bezoekers. Betrek bij voorkeur ook mensen die wel tot je doelgroep behoren, maar jouw evenement tot nu toe links lieten liggen. Waarom deden ze dat?

2. Weet welke middelen het meest efficiënt zijn (dat scheelt je geld)

Dat klinkt als een grote open deur, maar toch wordt vaak een standaardmix van middelen ingezet. Schieten met hagel dus. Wanneer je precies weet wat je doelgroep leest en op welke plekken ze komen, kun je gemakkelijk geld en moeite besparen.

 3. Maak slim gebruik van de periode voor de start van je event

Met social media heb je goud in handen om al ver voor een evenement begint publiek op te bouwen en hen te informeren en te enthousiasmeren. Wanneer jouw fans of volgers jouw informatie in hun netwerk gaan delen, wordt je bereik nog eens vele malen groter. Zorg er dus voor dat jouw info aantrekkelijk is om te delen.

4. Onderschat de kracht van social media niet

Waar aankondigingen en artikelen in de printmedia of aandacht op radio en TV nog steeds belangrijk zijn, is het zeker niet meer de enige manier om in een korte tijd veel mensen te bereiken. Blogs, populaire Facebook-pages, retweets; het zijn allemaal manieren om jouw verhaal nog veel breder te verspreiden. Geef hierbij ook je publiek de kans hun verhaal over jouw event te vertellen, bijvoorbeeld door hen te stimuleren foto’s en berichten te delen via hun eigen social media. Of ga de interactie met ze aan door het stellen van een vraag of door ze te laten reageren op een stelling.

5. Blijf de aandacht vasthouden

Duurt je event langer dan één of twee dagen, dan is het zaak regelmatig in het hoofd van je publiek terecht te komen. Wees hier creatief in. Plaats oproepjes, stel vragen, zet prijsvragen uit, organiseer een veiling van festivalobjecten; allemaal manieren om opnieuw aandacht te krijgen.

Kortom, het geheim van een goede campagne zit in de juiste middelen op de juiste manier op het juiste moment.  Dit vraagt dus om een centrale coördinator, die deze cross-mediale campagne regisseert. Alleen dan zorg je ervoor dat jouw verhaal jouw publiek bereikt en maak je het aantrekkelijk voor ze jouw verhaal verder te vertellen.