Cultureel Ondernemerschap - 2

Vorige maand schreven wij over cultureel ondernemerschap en de kansen die dit biedt voor de culturele sector.  Dat klinkt natuurlijk mooi in theorie, maar die kansen daadwerkelijk zien en benutten is een tweede. Daarom in dit blog een aantal belangrijke basisprincipes, in willekeurige volgorde, op een rijtje.

 ✓      Kies een helder profiel en heldere visie en draag deze uit (positionering)

Geen krachtiger middel dan een goed verhaal. Zorg voor een duidelijke boodschap. Wat is de ‘why’ van jouw organisatie, oftewel waarom doe je wat je doet? Draag dat vervolgens ook uit. Dit gaat verder dan huisstijl of communicatiemiddelen: alle keuzes en handelingen van een organisatie dragen bij aan beeldvorming. Dit beeld moet kloppen en de boodschap versterken. 

✓      Wees ambitieus maar realistisch, en bepaal meetbare doelen op artistiek, maatschappelijk en financieel gebied

Door je doelstellingen ‘SMART’ te formuleren (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) zorg je niet alleen voor haalbare doelen, maar stuur je ook het gedrag van jezelf en je medewerkers. Er wordt direct helder wanneer welk resultaat bereikt moet worden en wie daarvoor verantwoordelijk is. Omdat resultaten meetbaar zijn, kun je eenvoudig bepalen of de gekozen koers je helpt je doelen te behalen.

✓      Optimaliseer eigen inkomsten en houd uitgaven kritisch tegen het licht

Dit kan bijvoorbeeld door heel gericht te produceren op basis van kennis van je doelgroep. Laat bestaande klanten vaker terugkomen en verleid ze vrienden mee te nemen. Maar ook door middel van prijsdifferentiatie, kortingsregelingen en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten kun je nieuwe doelgroepen aanspreken en grotere betrokkenheid creëren.

Maar, cultureel ondernemen is niet enkel gericht op het binnenhalen van méér inkomsten. Ondernemerschap is vooral het slim en efficiënt omgaan met beschikbare middelen. Bij minder uitgaven zijn immers ook minder inkomsten nodig om de organisatie in balans te houden.

✓      Luister naar klanten en stakeholders en vraag om feedback

Klanten zijn je grootste ambassadeurs. Zij kunnen je van waardevolle informatie voorzien die je helpt bij het maken van strategische keuzes. Probeer je als organisatie altijd naar buiten toe te richten. Houd goed voor ogen voor wie je het doet en waar de behoeftes liggen. Gebruik je ambassadeurs door ze een actieve rol te geven. Betere PR kun je je niet wensen.

✓      Experimenteer en laat de dingen die niet werken snel vallen

Wie niet waagt, wie niet wint. Wil je groeien of een nieuwe weg inslaan, dan moet je risico’s durven nemen. Zolang dit gecalculeerde risico’s zijn en er vooraf wordt bepaald wanneer iets wel of niet een succes is, beperk je de (financiële) impact op de organisatie en vergroot je de kans op succesvolle innovaties.

✓      Zorg voor een goede marketing- en communicatiestrategie

Bovengenoemde punten komen samen in een gedegen marketing- en communicatieplan. Investeer in een goed en haalbaar plan. Als je zelf de expertise niet in huis hebt, schakel dan een professional in. Misschien bevindt hij of zij zich wel onder je ambassadeurs. Betrek ook je medewerkers hierbij. Plannen hebben de neiging om in een la te verdwijnen waarna men weer overgaat tot de orde van de dag. Gebruik bijvoorbeeld een teamoverleg om de hoofdlijnen scherp te houden in plaats van de dagelijkse ontwikkelingen te bespreken.

Mogelijk overweeg je zelf een nieuwe weg in te slaan of zit je al midden in een verandertraject en heb je behoefte aan een frisse blik. Wij helpen je graag om ambities en doelstelling te behalen en bieden hiervoor verschillende modules/mogelijkheden zoals een Firestarter of Firecheck.