festival1

De zomer van #BRANDlovesfestivals

12-10-2015

Deze zomer stonden de social media kanalen van BRAND in het teken van festivals. Wij hielden de festivals en festivaltrends nauwlettend in de gaten en deelden de belangrijkste en leukste bevindingen via Twitter en LinkedIn. In drie maanden tijd is er een hoop informatie voorbij gekomen. Tijd om de highlights van het afgelopen seizoen op een rijtje te zetten!

BRAND<3festivals_dubbeluitgesneden

Aftermovies
Een festival kan niet meer zonder een aftermovie, dit werd deze zomer maar weer bewezen. Maar Pukkelpop ging zelfs een stapje verder en kwam met de ‘Giftermovie’, een interactieve aftermovie. Met behulp van het toetsenbord kunnen alle bezoekers met verschillende gifjes een persoonlijke aftermovie maken. Natuurlijk heeft Pukkelpop ook een eigen giftermovie gemaakt.

Pinkpop scoort online
Uit onderzoek van NRC Q blijkt dat Pinkpop dit jaar online het populairste muziekfestival is. Op social media, blogs en nieuwssites verschenen ruim 80.000 berichten over Pinkpop. Ook de grootste viral-hit op YouTube gaat naar Pinkpop; het vangen van een biertje uit het publiek door John Coffy frontman David Achter de Molen. Het filmpje  heeft meer dan 5,5 miljoen views. Als we verder kijken dan de muziekfestivals scoort Sail erg goed op social media. Niet zo gek met meer dan 2,3 miljoen bezoekers. Lees hier meer.

giftermovie-general  john coffey

Zomerstorm
Eind juli werd Nederland geteisterd door een zomerstorm. Tientallen festivals moesten hierdoor gecanceld worden of vonden in aangepaste vorm plaats. Uit onderzoek van NRC Q blijkt dat het Zomercarnaval verreweg de meeste mensen teleur heeft gesteld. Het festival verwachtte ruim 700.000 bezoekers. Via social media heeft de organisatie van het Zomercarnaval hun keuze direct verantwoord en het publiek de ruimte gegeven om vragen te stellen. Hierdoor is er weinig negativiteit ontstaan. Lees hier meer over de zomerstorm.

Populaire nieuweling
Ondanks de zomerstorm beleefde het nieuwe festival Wonderfeel, een festival met de focus op natuur en klassieke muziek, een succesvolle eerste editie. De bezoekers die door de zomerstorm niet op zaterdag naar Wonderfeel konden, mochten het kaartje gebruiken voor de zondag. Deze oplossing leverde uiteindelijk 3.500 bezoekers op. Genoeg voor de organisatie om volgend jaar terug te komen. De data voor 2016 zijn in ieder geval al bekend.

wonderfeel-musici-op-schaep-en-burgh-1024x678  foto-dorp

Duurzaam initiatief
Jaarlijks vinden in Nederland ruim 800 festivals plaats. Dit zorgt voor platgetrapte natuurgebieden, duizenden plastic bekers en torenhoog energieverbruik. Directeur Sjoerd Bootsma van Welcome to the Village doet dit in 2015 anders, hij richtte laboratorium DORP op. Hier kunnen bedenkers van technologische en creatieve innovaties zich presenteren aan het publiek en allerhande ‘festivalproblemen’ oplossen. Lees hier meer.

Lowlands op stil
Lowlands heeft dit jaar een aantal zaken anders gedaan. Zo gingen de poorten van Lowlands al op donderdag open voor het publiek. Samen met nieuwe sponsor Heineken wilde Lowlands iets bijzonders voor de bezoekers neerzetten, de Heineken Stilte Show. In de India-tent genoten 5.000 bezoekers met speciale neon-flashy koptelefoon van verschillende muziekstijlen. Lowlands heeft bewust de media opgezocht met deze veranderingen. Dit zorgde voor extra aandacht op websites als Esquire & Glamour. Lees hier meer over de veranderingen op Lowlands.

BRAND staat in de startblokken om met prachtige winterprojecten aan de slag te gaan. Maar we zijn nu al benieuwd naar de festivalzomer van 2016.

Terug naar de top