160512-FE0521-FredErnst-30cm

Rotterdamse Startersprijs

campagne

De uitdaging

In 2014 is de Rotterdamse Startersprijs in het leven geroepen om starters een extra boost te geven op weg naar de volgende stap. Veelbelovende starters, met een duidelijk plan om het komende jaar door te groeien, worden in de schijnwerpers gezet en kunnen een jaar lang gratis kantoorruimte in het Groot Handelsgebouw (twv €15.000,-) winnen. De Rotterdamse Startersprijs is ontstaan vanuit de wens om het Groothandelsgebouw (GHG) op een andere manier te positioneren. Het GHG is een ‘stad in een stad’ en biedt ruimte aan alle soorten ondernemers. De Rotterdamse Startersprijs zette het GHG op de kaart bij (jonge) ondernemers. Nu, een aantal jaar na de introductie, is het tijd voor een volgende fase. De Rotterdamse Startersprijs veranderd van start up naar scale up. En wij hielpen maar al te graag die mooie stap te maken.

 

Onze aanpak

Door de slimme combinatie van PR en online en offline zichtbaarheid wisten we een succesvolle derde editie neer te zetten. Daarnaast zijn de strategische keuzes gemaakt voor een prominente en ‘mediagenieke’ jury en om een stemronde aan de wedstrijd toe te voegen.

In een korte periode van zes weken konden veelbelovende starters zich eenvoudig inschrijven door een plan van één A4 in te dienen. Na sluiting van de aanmeldingen koos de driekoppige jury, bestaande uit Marius Meurs (directeur Groot Handelsgebouw), Oscar van Veen (o.a. directeur Mangrove) en Jolique Möller (winnares 2015 en oprichtster ilovefashionbloggers en Influentials), zes genomineerden. Op deze zes genomineerden kon vervolgens via facebook gestemd worden. De deelnemers voerden zelf actief campagne voor hun stemmen. De vier met de meeste stemmen verdienden een plek in de finale. Tijdens een korte pitch aan de jury, besloot de jury uiteindelijk wie de winnaar van de Rotterdamse Startersprijs werd. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Groot Handelsgebouw maakte zij dit bekend.

BRAND ontwikkelde voor de Rotterdamse Startersprijs een nieuwe website waar men zich kon inschrijven en waar het verloop van de wedstrijd goed te volgen was. Deze website werd aangejaagd via social media (facebook en twitter), gerichte facebook advertising en google adwords. Daarnaast werden op de verschillende populaire flexwerkplekken en koffiebars van Rotterdam wervende kaarten verspreid.

De gehele campagne werd ondersteund met PR. De media is van begin tot eind op de hoogte gehouden van het hele verloop van de wedstrijd (wie zijn er genomineerd, wie zijn de finalisten en wie is de winnaar?). Dit leverde in diverse media herhaaldelijke berichten over de Rotterdamse Startersprijs op.

Bovendien werd de samenwerking met (zakelijke) netwerken opgezocht. Diverse relevantie start-upclubs en andere netwerken werden verzocht de Rotterdamse Startersprijs ook binnen hen netwerk uit te dragen.

 

Wat het opleverde

In de aanloop naar de deadline voor het inschrijven voor de Rotterdamse Startersprijs gonsde de spanning al door de stad. Eén jaar lang gratis kantoor winnen op zo’n A-locatie, wie wil dat nou niet? Het promotiefilmpje werd veelvoudig gedeeld door de Rotterdamse Startersprijs, maar ook door andere Rotterdamse en landelijke ondernemersnetwerken.

Zes genomineerden streden uiteindelijk om de Rotterdamse Startersprijs. Zij voerden actief campagne, spraken op de radio, wierven stemmen via grote online communities, schakelden BN’ers in voor promotiefilmpjes en gingen met promoteams langs de deuren. Met als gevolg dat er bijna 8000 keer gestemd werd op de genomineerden op de facebookpagina van het Groot Handelsgebouw. Dit zorgde tevens voor een verdubbeling van het aantal facebookfans van het Groot Handelsgebouw.

Het Groot Handelsgebouw is indirect op de kaart gezet als aantrekkelijke werkplek, ook voor de kleinere startende ondernemers. ‘Het Groot Handelsgebouw is niet zomaar een bedrijfsverzamelgebouw, maar een bijzondere plek voor de stad, die investeert in jonge ondernemers die de stad wat te bieden hebben’. Bovendien voelen de huidige huurders zich meer betrokken bij de activiteiten van het Groot Handelsgebouw.

Terug naar de top