Rotterdamse Dakendagen 2015 & 2016

campagne

De uitdaging
‘In Rotterdam is zo’n 15 miljoen m2 plat dak. Bijna niemand doet daar iets mee en dat is zonde.’ Met deze quote zetten de initiatiefnemers de ambitie van het nieuwe evenement de Rotterdamse Dakendagen meteen haarscherp neer. Dit nieuwe event biedt een compleet nieuw perspectief op de stad, creëert nieuwe bijzondere ontmoetingsplekken en laat je de stad nog intenser beleven. Wegens succes mocht het evenement in 2016 haar tweede editie organiseren!

Onze aanpak
Hoe krijg je mensen het dak op? Met een even aansprekende en eenvoudige naam als het concept. De ‘Rotterdamse Dakendagen’ waren geboren. Het programma bestond uit expertmeetings voor professionals, voor dakfans en stadsliefhebbers een vrijdagmiddagborrel op hoogte en een ontdekkingstocht langs ruim 40 daken. Samen met een groot aantal enthousiaste partners zorgden we voor een programma: PopUp010 concerten, silent disco avonden, silent cinema, sportactiviteiten en een uitgebreid kinderprogramma.

Gezien het beperkte budget én de brede doelgroep kozen we voor een breed ingezette free publicity campagne, waarvan zich bijna 90% online afspeelden. Onze partners werden onze ambassadeurs en we gingen actief en informeel het gesprek aan met onze fans.

In 2015 leverde dat vanaf de eerste acties een enorm resultaat op. De Dakendagen waren een instant hit. Daarmee kreeg onze campagne een andere insteek. Opeens was niet zo veel mogelijke bezoekers trekken de ambitie, maar positieve crowdcontrol doen. Ons streven werd dat al onze bezoekers een optimale festivalervaring zouden hebben, met zo min mogelijk rijen voor overvolle daken. Daarom werd er een mobiele app gelancereerd met een druktemeter, zodat mensen niet onverhoopt in de rij hoefden te staan.

In 2016 kon het festival voortborduren op het succes van de eerste editie dat de Gold Pinnacle Award, de internationale prijs voor het beste nieuwe kleine festival, ontving. Dit jaar was echter het programma nóg uitgebreider: men kon dansen rondom de Laurenskerk, waar bovenop de toren de DJ’s draaiden, men dineerden met Herman den Blijker om daarna te genieten van een concert van Sinfonia Rotterdam, met ging met De Trap kijken naar de film De Lift en men fietste een klimtijdrit naar het dak van de parkeergarage Westblaak. In de communicatie lichtten vooral we het brede programma uit.

Wat het opleverde
2015: Een strak uitverkochte eerste editie en razend enthousiaste bezoekers die met enorme ijver hun foto’s en ervaringen deelden via alle social media. De basis voor een nieuwe traditie is gelegd. Direct na afloop meldden nieuwe dakeigenaren zich voor de volgende editie. Al houden de initiatiefnemers een slag om de arm. Want, zo zeggen ze, hopelijk gebeurt er over 10 jaar van alles op onze daken en zijn de Dakendagen daarmee overbodig.

2016: De buzz rondom het festival was groter dan ooit. De community groeide en groeide, en voorafgaand, tijdens en na afloop van het festival schreef media breeduit over het festivalweekend. Op social media deelden mensen meer dan ooit over de #dakendagen010.

Rinske is een vakvrouw: Achter het schijnbaar vanzelfsprekende succes van de mediacampagne voor de Rotterdamse Dakendagen zit een enorme betrokkenheid, tomeloze inzet en oog voor detail.

Joep Klabbers, initiatiefnemer Rotterdamse Dakendagen

Terug naar de top