Introductiedagen Rotterdamse Studenten

conceptontwikkeling eventorganisatie

Uitdaging
Elk jaar komen er duizenden nieuwe studenten naar Rotterdam om te studeren aan de universiteit of aan een van de hogescholen. Desondanks heeft Rotterdam – deels onterecht – niet het imago van een typische studentenstad. Dit terwijl de stad veel te bieden heeft voor een gevuld studentenleven. Met gezellige cafeetjes en restaurants, hippe uitgaansplekken en een enorm festivalaanbod valt er altijd wat te beleven. Maar hoe breng je dit bij studenten – een lastig te bereiken doelgroep – op een leuke manier onder de aandacht?

Aanpak
Eigenlijk is er maar één goede manier om hierachter te komen; vraag het de student zelf.
BRAND zocht contact met een aantal grote studentenverenigingen in Rotterdam en vroeg hen mee te doen aan een co-creatie sessie, deels fysiek en deels via een speciale app; Contextmapp. 25 studenten deden hieraan mee en dit gaf een geweldig inzicht in de favoriete plekken van studenten. Op basis van de door hen genoemde locaties heeft BRAND een studentenroute ontwikkeld in de app Rotterdam Routes. Zo hebben de studenten – die vrijwel alles via hun mobiele telefoon doen – de informatie letterlijk binnen handbereik. Om nieuwe studenten wegwijs te maken in Rotterdam is de route gelanceerd tijdens verschillende introductiedagen aan het begin van het studiejaar. De route werd afgetrapt door studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam tijdens de Eurekaweek. Daarop volgden de studenten van Codarts en Hogeschool InHolland. De route werd ingeleid met een echte Rotterdamse quiz door ras-Rotterdammer en ex-Jakhals Sjoerd van Oortmerssen, tevens audiogids van de studentenroute. Daarna gingen de studenten op pad met de app en bijbehorende opdrachten.

Wat het opleverde
Het co-creëren met de studenten leverde niet alleen een rijk inzicht in wat studenten nu werkelijk willen,  maar het zorgde ook direct voor enthousiasme en betrokkenheid. Via verschillende studentenverenigingen kwamen wij in contact met de achterban en in een later stadium via de introductieprogramma’s van hogescholen en de universiteit hebben we ruim 4.000 nieuwe studenten bereikt. Het aantal downloads van de Rotterdam Routes app steeg in die periode met 34%. Voor de studenten betekende dit een vliegende start van het nieuwe studiejaar en een kennismaking in Rotterdamse stijl!

Terug naar de top