De Luchtsingel Rotterdam

campagne

De uitdaging
Nog niet zo lang geleden was het gebied tussen Rotterdam centrum en noord een ‘no-go’-zone. De Luchtsingel van architectenbureau ZUS verbindt de twee gebieden opnieuw met elkaar en brengt zo nieuw leven in het vergeten gebied.

De Luchtsingel is een schitterend voorbeeld van gebiedsontwikkeling 2.0. Niet de overheid of een projectontwikkelaar staat aan het roer, maar een breed veld van publieke en private partijen én Rotterdammers. Met de energie, ideeën en het geld van ondernemers, burgers en lokale organisaties bloeit het gebied weer op.

Het plan van de Luchtsingel maakte deel uit de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, een project dat BRAND al in portfolio had. Toen de Luchtsingel kandidaat werd voor het eerste Rotterdamse Stadsinitiatief in 2012 gingen ZUS en BRAND een samenwerking aan. De uitdaging was simpel: ‘Help ons het Stadsinitiatief te winnen.’

Onze aanpak
Onze strategie was simpel: vertel een duidelijk verhaal, in beeld en tekst, en gun mensen het kijkje in de toekomst. En blijf dat vervolgens over alle mogelijke kanalen herhalen. Samen met ZUS, vormgever 75B, onlinebureau Mangrove en VideoWerkt vormde BRAND het campagneteam.

Met een pop-up stembureau en acties in de wijken wisten we een continue stroom van publiciteit te genereren. Aangevuld met een poster- , billboard- en ansichtkaartcampagne in Rotterdam was de Luchtsingel snel een bekend begrip. De video ‘Ze bouwen een Luchtsingel(t)’ werd in no time tienduizenden keren bekeken. Toen de media – op onze suggestie – de Luchtsingel vergeleken met internationale initiatieven als The Highline in New York schoot de Luchtsingel nog verder omhoog in de peilingen.

Wat het opleverde
De campagne, in combinatie met on- en offline free publicity, zorgde voor een enorme buzz. Niet alleen in de stad, maar ook nationaal en internationaal verwierf de Luchtsingel grote faam. Het bleek een aantrekkelijk en nieuw model voor stadsontwikkeling, waar het niet langer een zaak van alleen de overheid is, maar een samenwerking van publieke en private partijen. Veel Rotterdammers sloten de Luchtsingel in hun hart en droegen ook financieel bij. Uiteindelijk kwam de Luchtsingel als winnaar uit de bus van het allereerste Rotterdamse Stadsinitiatief. Met het winnen van die prijs kwam €4 miljoen beschikbaar voor de uitvoering, het beheer en het ontwikkelen van het gebied. Daar hield ons werk niet op. Wij waren betrokken bij de communicatie rondom de bouw en lieten de Luchtsingel figureren bij talloze events in de stad. De honderden crowdfunders, onze fans van het eerste uur, werden actief betrokken bij actuele ontwikkelingen. We vierden mijlpalen en zochten regelmatig de media op voor updates.

Terug naar de top