Schermafbeelding 2014-09-02 om 17.45.32

Bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam

(her)positionering

De uitdaging
Hoe zorg je dat jouw opleiding opvalt in het enorme aanbod dat studiekiezers voor hun kiezen krijgen? De opleiding Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam kwam steeds vaker als ‘middle of the road’ uit onderzoeken. En met de toenemende concurrentie vonden zij het tijd voor actie. Tijd voor een scherp profiel. En dat allemaal met als doel meer inschrijvingen, meer tevreden studenten en nog meer trotse alumni.
De directie van Bestuurskunde koos voor BRAND en R2 Research omdat zij de kracht van strategische marketing en onderzoek bundelen. De ervaring van BRAND met onderwijsmarketing en R2 met onderzoek in het onderwijsveld was hierbij een mooie extra.

Onze aanpak
‘To stand out in the crowd.’ Dat kan wanneer je ervoor zorgt dat medewerkers, studenten en alumni hetzelfde aantrekkelijke verhaal vertellen. En wanneer je weet waarmee je de juiste student voor jouw opleiding over de streep trekt.

Onze aanpak richtte zich op:

  • Het glashelder kunnen verwoorden waar de opleiding voor staat, kort en bondig
  • Weten welke studenten aangesproken moeten worden en op welke manier dat bij hen werkelijk impact heeft
  • In kaart hebben waar de concurrentie zit en hun promotieverhaal feilloos kunnen pareren met eigen voordelen

Samen met staf, studenten en alumni van Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gingen we de bovenstaande uitdaging aan. En met direct resultaat: een vernieuwd profiel en een verhaal dat studenten aanspreekt.

Tijdens strategische sessies met docenten, alumni en studenten werden de ‘unique selling points’ van de opleiding geformuleerd. Het aanvankelijke verschil in mening bleek een enorme eyeopener voor sommige aanwezigen.
Vervolgens werden de resultaten van deze sessie getoetst bij de studenten. Waren zij het eens met het geschetste beeld? Dit bleek goed te kloppen. Of zoals een student opschreef: “Geweldig geformuleerd: ook de nadruk op het bedrijfsleven.” De punten die minder goed scoorden, pasten we aan. Soms in formulering, maar soms ook in het werkelijke aanbod aan studenten.

 Wat het opleverde
De concrete output was een helder profiel, gevangen in een korte tekst die gebruikt kan worden in de promotie van de opleiding. Een lijst van voorbeelden uit het nieuws en aansprekende alumni zorgden voor een directe klik met de belevingswereld van de toekomstige student. Maar belangrijker nog, waar de opleiding voor staat wordt niet alleen gedragen door staf en docenten, maar ook door de studenten. Met dit aangescherpte profiel is Bestuurskunde van de EUR klaar voor de toekomst!

Het traject met BRAND en R2 gaf ons veel energie en nieuwe inzichten. Het heeft ons intern geholpen scherp te krijgen waar wij als opleiding voor staan en wat we willen uitdragen.

Frans-Bauke van der Meer, opleidingsdirecteur

Terug naar de top